NIEUW – EQT herschikt kapitaal in West-Vlaamse Desotec

De holding DragonFly Belgium heeft 107 miljoen euro kapitaal uitgekeerd aan zijn eigenaar. De holding beschikt nu nog over 49 miljoen euro kapitaal. DargonFly is het juridisch vehikel waarmee de Zweedse investeringsreus EQT het West-Vlaamse bedrijf Desotec controleerde. In maart dit jaar verkocht EQT Desotec aan haar Amerikaanse concurrent Blacktsone. Het bedrijf uit Roeselare werd daarbij, inclusief schulden, gewaardeerd op 800 miljoen euro. Meteen één van de grootste financiële operaties in zijn soort dit jaar. EQT, in handen van de Zweedse miljardairsfamilie Wallenberg, kocht daarna terug een minderheidsparticipatie in het zeer rendabele Desotec. Dat verklaart meteen ook waarom DragonFly nog gekapitaliseerd blijft voor net geen 50 miljoen euro.DragonFly Belgium werd in 2017 opgericht door een gelijknamige holding in Luxemburg en een gelijknamige stichting in Nederland. DrafonFly Luxembourg controleert 96 % van de Belgische holding en is zelf in handen van EQT. De Zweedse groep kocht Desotec in 2017 over van haar concurrent AAC Capital. Met Blackstone is het West-Vlaams bedrijf daarmee aan zijn derde financiële eigenaar toe.

Desotec was aanvankelijk gespecialiseerd in installaties voor waterzuivering en slibverwerking maar ging zich later toeleggen op filtersystemen met actieve kool als basisingrediënt. Die filters halen verontreinigende moleculen uit afvalwater, vervuilde bodems en gas. Klanten huren bij Desotecs filterinstallaties, die mobiel en verplaatsbaar zijn. Als de actieve kool na verloop van tijd verzadigd is, recycleert het bedrijf die in zijn pyroliseovens. Desotec staat voor een omzet van meer dan 80 miljoen euro en een cash flow van om en bij 30 miljoen euro.

Voor de instap van AAC was Desotec in de handen van topman Joost Desmet en de familie Sobry, die ook de eigenaar is van het aanpalende zoutbedrijf Zoutman. Wanneer EQT in Desotec stapte, waardeerde het de groep uit Roeselare op 250 tot 350 miljoen euro. Ook het management onder leiding van CEO Mario Hertegonne investeerde toen in het bedrijf. Dat was ook het geval voor de families Donck en Desimpel, die via hun vehikel 3D betrokken zijn als co-investeerder. Frank Donck, bestuurder bij onder meer KBC, Barco en Elia, was tot 2017 voorzitter van Desotec. Alain Bostoen, de CEO van het chemiebedrijf Christeyns en medebestuurder van Donck bij KBC, was onafhankelijk bestuurder bij het milieutechnologiebedrijf.