NIEUW – Familie Lippens herbergt melkzuurdochter Fruterro in aparte holding

De scheikundige formule van melkzuur, in de voeding herkenbaar als E270.

De groep Galatic heeft haar dochterbedrijf Fruterro ondergebracht in een aparte holding. Fruterro is een specialist in zogenaamde bioplastics en produceert melkzuur. Galactic is voor 55 procent in handen van Finasucre, de suikerholding van de familie Lippens, en voor 19 % van de beursgenoteerde holding Bois Sauvage van de familie Paquot. Enkele maanden terug maakte Fruterro bekend dat het 500 miljoen euro wil investeren in de bouw van een nieuwe productie eenheid voor melkzuur. Die nieuwe fabriek komt in Normandië, Noord-Frankrijk en niet in Wallonië, de thuisbasis van het bedrijf. Fruterro zocht initieel bouwgrond in België maar vond die niet. De beslissing om uit te wijken naar Frankrijk zorgde in Wallonië voor heel wat vragen over haar eigen industriële toekomst. De creatie van Fruterro Holding moet de financiering van de nieuwe fabriek mee helpen opbouwen.



Futerro wil de nieuwe fabriek, goed voor een investering van 400 tot 500 miljoen euro, deels financieren met schulden en deels door nieuwe aandelen bij institutionele beleggers te plaatsen. Het bedrijf wil de financiering in de loop van dit jaar afronden. Futerro is gespecialiseerd in de productie van PLA, een hernieuwbaar bioplastic op basis van melkzuur. De controlerende aandeelhouder bij Futerro is Finasucre, het suikerbedrijf van de familie Lippens.

Gisteren raakte ook bekend dat het West-Vlaamse Agristo, in handen van de families Wallays en Raes, 350 miljoen euro investeert in een nieuwe fabriek in Escaudœuvres, in Noord-Frankrijk. De aardappelverwerker heeft een principeakkoord op zak voor de aankoop van een terrein van de Franse suikergroep Tereos, die in maart aankondigde dat ze uit Escaudœuvres, nabij Cambrai, gaat vertrekken. Agristo heeft plannen om op de site een nieuwe fabriek te bouwen voor de verwerking van aardappelen. Het begin van de productie is gepland voor de tweede helft van 2027. Op termijn zal de fabriek instaan voor 350.000 ton afgewerkte producten – kroketten, frieten, rösti – per jaar, ongeveer een derde van de huidige capaciteit van het bedrijf.