NIEUW – Familie Pollet en Cronos ondersteunen medische start up NephroFlow

Het jonge West-Vlaamse bedrijf NephroFlow heeft een kapitaalverhoging doorgevoerd die mee werd onderschreven door de Water Group Pollet, in handen van de gelijknamige familie, en in mindere mate door Bluehealth Innovation Fund. Die laatste vennootschap is in handen van de groep Cronos van Jef de Wit en Dirk Deroost en UCB Ventures van de familie Janssen. NephroFlow ontwikkelt en commercialiseert een digitaal systeem dat artsen en verplegers bij staat bij patiënten die een nierdialyse ondergaan.



De familie Pollet stapte in 2016 al in het kapitaal van NephroFlow. Later onderschreef het bedrijf ook een obligatielening. De huidige operatie is beperkt in omvang, 0,12 miljoen euro extra om het kapitaal op 0,715 miljoen euro te brengen. Voor Pollet ligt die operatie in het verlengde van hun eigen werking. Als waterspecialist levert het ook zuiveringsinstallaties aan ziekenhuizen voor gebruik bij nierdialyses. Cronos is een nieuwkomer in het kapitaal. Het richtte Bluehealth Innovation Fund in 2017 op met UCB Ventures als minderheidsaandeelhouder.

NephroFlow is een initiatief van drie informatici, Arne Wauters, Wouter Willaert en Simon Dusauchoit. Zij werkten hun eerste digitaal product uit op vraag van het Gentse AZ Sint-Lucas. Hun digitaal systeem rapporteert beter en vollediger, digitaal en online, en al tijdens de dialyse zelf. Naar verluidt besparen ziekenhuizen één uur tijd per dialyse door gebruik van het systeem. Nu zoekt NephroFlow toegang tot zowel de Belgische als de Europese markt. Daarbij stellen zich twee uitdagingen. Grote ziekenhuizen zoeken een een oplossing die compatibel is met hun eigen uitgebouwd ICT systeem. Kleinere ziekenhuizen zoeken een stand alone systeem dat direct implementeerbaar is zonder bijkomende installaties. Bij het bedrijf zelf was niet onmiddellijk iemand bereikbaar voor commentaar.