NIEUW – Familie Van Belle en Puratos: omzet boven 2 miljard en strategische overname in Canada

Bakkerijproducten verrijkt met Sandel fruitvulling

Eddy Van Belle en zijn zoon Cédric kunnen met hun bakkerij multinational Puratos terugkijken op een belangrijk jaar 2019. De omzet van de groep overschreed wereldwijd de drempel van 2 miljard euro. Dat was goed voor een netto winst van 46,9 miljoen euro tegenover 44 miljoen in 2018. Nog vorig jaar nam Puratos het Canadees bedrijf Sandel Foods over. Dat is de belangrijkste producent van fruitvulling voor bakkerijproducten in West-Canada. Het bedrijf omschrijft de overname als een belangrijke strategische zet naar expansie op de Noord-Amerikaanse markt. In Chicago wordt een nieuw innovatiecentrum opgestart. Jo Van Biesbroeck werd benoemd tot bijkomende bestuurder van de groep.

Puratos is één van de meer discrete maar succesvolle Vlaamse multi-nationals. Vanuit Groot-Bijgaarden leiden vader en zoon Van Belle de toeleverancier van bakkerijproducten die wereldwijd actief is. Naast de expansie in Noord-Amerika opende de groep vorig jaar ook nog verschillende dochterondernemingen in Afrika, waaronder Ethiopië, Kenia en Ivoorkust, met als doel een sleutelpositie in te nemen in de productie en distributie van bakkerij- en patisserieproducten in Oost- en West-Afrika. In 2018 ging Puratos een partnership aan met de Bano Group, een Libanese distributeur. Daaropvolgend werd in 2019 een nieuwe joint venture opgericht in het Midden-Oosten, waarin de dochterondernemingen van Bano in Libanon, Dubai, Bahrein, Koeweit en Saudi-Arabië werden geïntegreerd.



Onder impuls van Eddy Van Belle werkt Puratos ook al jaren discreet aan een programma van duurzaamheid. Daarbij wordt ook kennis gedeeld in kansarme landen. Zo heeft Puratos scholen voor opleiding in de bakkerijsector in India, Brazilië en Mexico. Vorig jaar opende een nieuwe, vierde school haar deuren in Zuid-Afrika. Dit jaar komt er een nieuwe school in Roemenië. Per school kunnen jaarlijks om en bij 20 tot 25 studenten afstuderen die dan een job krijgen in de plaatselijke economie. Puratos heeft met Belcolade ook een belangrijke chocoladeproducent in huis. Ook daar worden duurzame contracten nagestreefd met cacaoboeren.