NIEUW – Familie Van Den Brande incasseert 48 miljoen euro verlies

 

Lode Van Den Brande enkele jaren terug bij de aanplanting van zijn wijngaard in Boechout. (Foto: Belga Images)

De holding Beukenhout heeft 48,7 miljoen euro verlies weggeboekt via een kapitaalverlaging. Beukenhout overkoepelt de diversificatiebedrijven waarin de Kempense familie Van Den Brande heeft geïnvesteerd. Het gaat dan onder meer om de modegroep Les Hommes, de Zwitserse domotica specialist Aizo en de producent van pickles Sourz International. De drie genoemde bedrijven kijken allen aan tegen verliescijfers. Het is niet duidelijk waaraan de 48 miljoen verlies precies toewijsbaar zijn. Bij het bedrijf kregen we niet onmiddellijk commentaar. De familie Van Den Brande maakte fortuin in de sector van de rusthuizen. Bij de consolidatie van de sector boekte de familie belangrijke meerwaarden. De moederholding Palmyra Brands sloot 2020 af met een winst van 24 miljoen euro. Diezelfde Palmyra Brands verhoogt nu ook het kapitaal van Beukenhout met 42 miljoen euro om het opnieuw op 50 miljoen euro te brengen.



Eerder verkocht de familie Van Den Brande, zijnde de broers Jan, Lode(wijk), Peter en Dirk, hun aandeel van 50 % in de rusthuizengroep Armonea, marktleider in België. Met Orelio zijn ze nu nog onafhankelijk actief in dezelfde sector. Meerwaarden van die activiteit werden geïnvesteerd in verschillende bedrijven die werden gegroepeerd in de holding Beukenhout, een volle dochter van Palmyra Brands. Het slechtst lijkt de picklesproducent Sourz International er aan toe te zijn. Eind 2020 keek die aan tegen een negatief eigen vermogen van 5 miljoen euro en een overgedragen verlies van 11 miljoen euro. Dat bedrijf zou ondertussen zijn verkocht aan een Chinese investeerder. De verlieslatende modegroep Les Hommes kreeg een kapitaalinjectie van 17 miljoen euro. De familie zoekt een operationele partner voor de groep. De Zwitserse Aizo groep ontstond uit de fusie van de bedrijven One Smart Control en Digital Strom. Beiden zijn specialisten inzake smart technologie en domotica. Over 2020 incasseerde de fusiegroep een verlies van 18 miljoen Zwitserse frank of 17 miljoen euro.

De diversificatie van de familie Van Den Brande is geen echte goudmijn. “Je moet tegen een stootje kunnen als je ondernemer wilt zijn in Vlaanderen. Ik weet wat op mijn persoonlijke bankrekening staat en dat is bijzonder weinig. Wij zijn een investeringsfamilie, altijd geweest. Ik herhaal dat wij altijd al het geld dat wij verdiend hebben, opnieuw hebben geïnvesteerd, iets wat heel veel Vlaamse families en ondernemers doen.” zo zei de 56-jarige Lode Van Den Brande daarover eerder in Trends. Als jongste van de familie is hij CEO van de groep. Vijf jaar geleden investeerde hij zelf privé samen met enkele vrienden in Oud Conynsbergh, een wijndomein van 8 hectare in Boechout. Zijn ambitie: bewijzen dat het mogelijk is in de rand van Antwerpen kwaliteitsvolle wijn te maken.