NIEUW – Fernand Huts stroomlijnt opslag en transport van kunstwerken

(Foto: Katoen Natie)

Havenondernemer, miljardair en kunstinvesteerder Fernand Huts heeft met zijn groep Katoen Natie de nieuwe NV Katoen Natie Art Logistics opgericht. Die groepeert alle activiteiten van transport en opslag van kunstwerken die het bedrijf nu al uitvoert. En dat is experten werk. Het gaat dan niet enkel om speciaal transport en verzekering van kunstwerken maar ook om speciaal geconditioneerde opslag van de werken in anonieme bewaarplaatsen. Ook het juridisch statuut van de kunstwerken moet worden afgedekt. Werken die bijvoorbeeld tijdelijk worden uitgeleend voor tentoonstellingen moeten zonder invoerrechten of BTW verplichtingen binnen Europa kunnen worden getransporteerd.

Wat we zelf doen, doen we beter. En vooral, het kost minder.” Dat is een veel gehoord adagium bij grote bedrijven. Colruyt is daar een mooi voorbeeld van. De distributeur probeert de hele keten verticaal en horizontaal te integreren. Maar ook Fernand Huts is dezelfde mening toebedeeld. Zelf investeert Huts miljoenen in zijn kunstcollectie die wordt omvat in de in Jersey gevestigde The Phoebus Foundation. Zijn havenbedrijf Katoen Natie is ondertussen mee gespecialiseerd in de activiteit van transport en bewaring van kunstwerken tot aan het opstellen van tentoonstellingen.Kunstwerken worden vervoerd in geconditioneerde vrachtwagens met luchtvering, speciaal ontworpen voor het vervoer van beeldende kunst. De vrachtwagens worden gevolgd in een track en trace-systeem. De Katoen Natie Business Unit Art vervoert kunstwerken over de hele wereld. Afhankelijk van het type object, de beschikbare tijdschaal en het voor handen zijnde budget gaat het om zeevracht, luchtvracht, wegtransport of een combinatie hiervan. De verpakking is aangepast aan het type transport en de eisen in het land van bestemming. (Lees verder onder de foto)

Elk item wordt bij binnenkomst zorgvuldig onderzocht en ontsmet. Ongedierte vormt een verraderlijke bedreiging voor kunst- en erfgoedcollecties. Bij twijfel wordt een item in quarantaine geplaatst en gedurende een bepaalde periode gecontroleerd. Wanneer een item besmet is, passeert het in een speciale ontsmettingskamer. Daarbij wordt het verhit tot maximaal 52 graden Celsius in gecontroleerde luchtvochtigheid. De behandeling is 100% effectief omdat het niet alleen insecten doodt, maar ook eieren en larven. Daarnaast worden de depots stofvrij gehouden. Het stof van elk item dat een kunstopslag binnenkomt wordt verwijderd en wekelijks worden de magazijnen droog gestoomd.

Die magazijnen zijn geconditioneerd volgens museale normen met regeling van de temperatuur en de relatieve vochtigheid. Al even belangrijk is de brandveiligheid en de diefstalveiligheid. Elk magazijn is volledig anoniem zonder zichtbare tekenen aan de buitenkant dat het waardevolle goederen herbergt. Medewerkers van Katoen Natie zijn verplicht een bindende geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Kunstwerken kunnen tijdelijk worden opgeslagen in magazijnen die zich bevinden in vrijgestelde belastingzones waardoor er geen invoerrechten of BTW op verplicht is.