NIEUW – Francis en Luc De Clerck repatriëren Luxemburgse Beaulieu-holding

De familie De Clerck, verzameld op het rouwkaartje van de in 2015 overleden stamvader Roger De Clerck. (Foto: Belga Images)

De broers Francis en Luc De Clerck hebben de Luxemburgse holding Reinvest overgebracht naar hun thuisbasis Wielsbeke. Beiden zijn zonen van wijlen Roger De Clerck, oprichter van het tapijtenconcern Beaulieu. Reinvest, opgericht in Luxemburg in 1981, herbergt 32,34 % van de aandelen van Beaulieu International Group. De repatriëring volgt nadat er binnen de familie De Clerck na decennia lang juridische gevechten een compromis werd bereikt over de verdeling van de erfenis van vader Roger De Clerck. De moeilijkheid daarbij was dat er een aantal “zwarte” Beaulieu-aandelen waren aangehouden door de Libanese familie Katchadourian. Francis en Luc De Clerck zouden die aandelen naar zich toe hebben getrokken. Bij de huidige herschikking gaat om en bij 20 % van de Beaulieu-aandelen naar de jongste zoon Dominiek De Clerck. In tegenstelling tot zijn broers Luc en Francis is die niet meer operationeel actief in de tapijtengroep.

De familie De Clerck en Beaulieu sleepte jarenlang een belangrijk fiscaal dossier achter zich aan. Dat was grotendeels een erfenis opgebouwd door vader Roger ‘boer’ De Clerck. Het gevecht met de fiscus ontaardde in een gevecht tussen de kinderen erfgenamen nadat Roger De Clerck in 2015 overleed. Achter beide dossiers moet dit najaar een punt worden gezet. Beaulieu International keert een uitzonderlijk dividend uit van 200 miljoen euro. Een aantal familiale aandeelhouders kunnen dat geld dan gebruiken om met het gerecht te schikken. Daarnaast is er nog de erfenisregeling. Dominiek De Clerck verwerft circa 20 procent van de aandelen. De rest zit bij de tak Francis, Luc en Ann De Clerck. De repatriëring komt dus op het moment dat het bereikte compromis in praktijk wordt uitgevoerd.