NIEUW – Ignace Van Doorselaere gaat met de stichting 4F naar oneindig

Ignace Van Doorselaere (Foto: Belga Image)

Manager Ignace Van Doorselaere heeft een uitgesproken visie rond een bedrijf leiden. Zijn levensmissie is een combinatie van 4F, ontleend vanuit de vechtsport Krav Maga, en ‘oneindig denken’. Met 4F verwijst hij naar zijn basiswaarden voor de bedrijfsvoering: flexibel, focus, fair en fight. Deze filosofie vult hij aan met ‘het oneindige denken’, waarover ook zijn laatste boek gaat, ‘De Weg naar Oneindig. Hoe bouw je een bedrijf voor de eeuwigheid?’. De notie ‘oneindig’ is een mentale kwestie, geen tijdsas. Er is enkel vandaag en oneindig. Alles er tussen is evolutie. Van Doorselaere wil zijn visie en missie nu duurzaam laten voortbestaan met de stichting “4F naar oneindig”.

“4F” helpt mensen en organisaties om hun ‘interne kern’ te vinden (wat doen ze graag, wat kunnen ze goed, wie zijn ze?) en om vanuit die kern (met inzet) hun keuzes te maken en hun levensweg te leiden binnen een bepaalde cultuur. Van Doorselaer schreef vier boeken over deze filosofie die hij in eigen beheer uitgaf. De weg naar oneindig betekent in essentie: focus = maak keuzes die de jouwe zijn (vanuit je diepe intuïtie) en investeer er sterk in. Volg jouw richting, jouw tao. Vind je eigen kern en investeer er in (als mens, als bedrijf). Flexibiliteit = aanvaard de onvoorspelbaarheid en de omstandigheden van het leven. Hou in dat onvoorspelbare je richting aan – aan een andere snelheid, via andere wegen of vormen. Fight = ga voluit in wat je doet: job, hobby, vriendschap, liefde … kom op voor jezelf als je onrecht wordt aangedaan. En tenslotte fair = performance ethics. Open, eerlijk, authentiek, je best doen voor jezelf en voor elkaar, verwachten dat de andere ook zijn/haar best doet om tot een sterker geheel te komen.



Eind vorige eeuw werkte Van Doorselaere als hoofd overnames en strategie voor Interbrew, het latere AB Inbev. “Het zijn tot op heden de boeiendste en meest intensieve jaren die ik in mijn carrière heb meegemaakt.” zo zei hij daarover. Later werd hij CEO van lingeriefabrikant Van de Velde en momenteel leidt hij de pralinefabrikant Neuhaus. Ignace Van Doorselaere is de zoon van een slager. Bijna dertig jaar hadden zijn ouders een slagerij zaak in de Wondelgemse arbeidersbuurt, in het noorden van Gent. “De weg naar oneindig is geen megalomane veroveringstocht van de hele planeet. Hij kan zich beperken tot een dorp, een stad, een streek, een land. Als je daar maar de beste bent en wil blijven.” aldus nog de manager met een visie.