NIEUW – Impactfonds Kampani trekt kapitaal op met 4 miljoen euro

Kampani directeur Wouter Vandersypen die zelf ook mee investeert. (Foto: Kampani)

Het sociaal impactfonds Kampani trekt zijn kapitaal op met 4 miljoen euro tot 14 miljoen euro. Kampani ondersteunt landbouw-coöperaties in Afrika, Azië en Latijns- Amerika. Het is een opmerkelijke samenwerking tussen ngo’s en privé-investeerders. Einddoel van Kampani is dat het inkomen van de boeren er op vooruit gaat. Belangrijkste aanbrengers van het nieuwe kapitaal zijn de holding boven de Boerenbond MRBB, de grootste aandeelhouder van de groep KBC, goed voor 1 miljoen euro, de coöperatieve Cera, goed voor 0,5 miljoen, de Nederlandse Stichting Fair Trade Original, ook 1 miljoen euro, wat evenveel is als de Duitse Horsch Stiftung, verbonden aan de gelijknamige producent van zware landbouwmachines.

De belangrijkste graadmeter voor de impact van Kampani is het effect van de investeringen op het inkomen van de boeren. Het fonds wordt geleid door Wouter Vandersypen, ex-PwC. Hij verwijst dikwijls naar de investering van Kampani in een koffiecoöperatie in Burundi. Zes jaar later is de productieketen volledig in handen van de boeren terechtgekomen, waardoor ze hun eigen lot in eigen handen konden nemen. In totaal staat Kampani nu voor een kleine 20 investeringen.



De eerste 10 miljoen euro kapitaal werd onder meer aangebracht door de Boerenbond, de KU Leuven en de koning Boudewijnstichting, samen goed voor 3,7 miljoen euro. 4,5 miljoen euro kwam van particuliere investeerders waaronder de familie Boone, eigenaar van Lotus Bakeries, de familie Vyncke (ketelbouwer Vyncke), de families Vandersypen en Van Antwerpen, beide aandeelhouder van de Antwerpse verzekeringsmakelaar Van Breda, en de biotechinvesteerder Désiré Collen. Die laatste stapte ook mee in de nieuwe investeringsronde. De ambitie van Kampani is op korte termijn over 20 miljoen euro kapitaal te beschikken.