NIEUW – Jan De Clerck haalt top bestuurders naar Domo Chemicals

Jan De Clerck met zijn echtgenote.

De nu bijna 69-jarige ondernemer Jan De Clerck heeft drie nieuwe bestuurders benoemd bij zijn chemiebedrijf Domo Chemicals Holding. En dat zijn niet de minste. Het gaat om Christian Jourquin, ex-CEO van de groep Solvay, Christian Reinaudo, ex-CEO van Agfa, en Pierre Joris, specialist van de chemische industrie. De benoeming volgt enerzijds op de belangrijke overname door Domo van de polyamide activiteiten van Solvay en anderzijds op de afsplitsing van de diversificatie- en vastgoedactiviteiten van zijn familie binnen Domo. Die laatste dragen bij zijn kinderen duidelijk de voorkeur weg boven management werk binnen de chemiegroep Domo. De nieuwe bestuurders zijn alvast gepokt en gemazeld in de chemische industrie. Jourquin verkocht de farma activiteiten van Solvay, Reinaudo wordt dan weer herinnerd als de man die de IT-activiteiten van Agfa-Healthcare verkocht.

Christian Jourquin stond als CEO zes jaar aan het hoofd van Solvay, van 2006 tot 2012. In 2009 besloot hij de farma-activiteiten van de groep te verkopen en met de opbrengst het Franse chemiebedrijf Rhodia over te nemen. Meteen werd Solvay daarmee een Europese topspeler in de chemiesector met een stevige aanwezigheid in Azië. Christian Reinaudo kwam als ex-CEO van Agfa vooral in het nieuws omwille van de bonuspremie die hij ontving van 3,83 miljoen euro. Reinaudo werkte bij Agfa van 2008 tot begin 2020, waarvan tien jaar als CEO. Van Reinaudo werd bij zijn aantreden verwacht dat hij de healthcare-divisie van Agfa in ere zou herstellen. Dat gebeurde niet. Uiteindelijk verkocht Reinaudo het mooie deel van Healthcare aan de groep Dedalus voor 1 miljard. De bonuspremie werd toegekend op basis van die verkoop.



In 2019 legde Jan De Clerck, de oudste zoon van wijlen tapijtenproducent Roger De Clerck van de groep Beaulieu, 300 miljoen euro op tafel voor de overname van de polyamide afdeling van Solvay. Daarna werd Domo Chemicals afgesplitst van de Domo Investment Group. Alle investeringen in private equity en vastgoed werden daarbij ondergebracht in Domo Investment Group. Opmerkelijk is dat die laatste bij de splitsing 314 miljoen euro reserves meekrijgt op haar eerste balans. Dat wijst op de ambitie die Gregory en Anthony De Clerck koesteren in die diversificatie activiteit. Hun vader Jan De Clerck groepeerde de chemie activiteiten van de vroegere Beaulieu groep in de Domo groep. Domo Investment groeide uit de cash generatie van Domo Chemicals.