Familie Jan De Clerck legt 300 miljoen euro op tafel voor overname Solvay polyamide productie

Jan De Clerck met zijn echtgenote

De chemie multinational Solvay, met de familie Janssen als referentie aandeelhouder, en de Duitse groep BASF hebben een akkoord bereikt met Domo Chemicals waarbij Domo Chemicals de polyamide-activiteiten van Solvay overneemt. Met deze overeenkomst kan Solvay zijn overblijvende polyamide-activiteiten aan BASF verkopen. Domo, in handen van de familie van Jan De Clerck, koopt Solvays Performance Polyamides productie faciliteiten in Frankrijk en Polen. Met de overname stijgt de omzet van Domo Chemicals van 900 naar 1,6 miljard euro. Jan De Clerck legt 300 miljoen euro op tafel om de overname te betalen.



Met de overname koopt Domo Solvays Performance Polyamides faciliteiten in Belle-Etoile en in Valence, een aandeel in de nieuw gecreëerde joint venture tussen BASF en Domo in Chalampé (Frankrijk), evenals de sites in Gorzow (Polen), Blanes (Spanje) en commerciële activiteiten in Duitsland en Italië. Domo is een volledig geïntegreerde marktspeler gespecialiseerd in nylon 6. Het bedrijf levert oplossingen op het gebied van gespecialiseerde, technische materialen aan zijn klanten in onder andere de automobiel-, elektriciteits en bouwsector, in industriële toepassingen en consumptiegoederen.

Domo Investment Group is de sleutelholding van de familie van Jan De Clerck. Die boekte in 2018 een omzet van 1,099 miljard euro tegenover 1,002 miljard het jaar daarvoor. De netto winst bedroeg 33 miljoen euro tegenover 110 miljoen in 2017. Toen was er wel een uitzonderlijke opbrengst uit de verkoop van een fabriek voor de productie van kunstgras. Binnen Domo Investment Group diversifiëren de zonen van Jan De Clerck hun investeringen in onder meer vastgoed, ICT en dienstenbedrijven.