NIEUW – Johan Beerlandt verankert Flamant juridisch

Johan Beerlandt

Johan Beerlandt heeft samen met de bouwgroep Besix de nieuwe vennootschap Flamant D opgericht. De D staat dan voor Design. Flamant is de gekende interieurgroep die in 2018 door Beerlandt uit het financiële slop werd getrokken. Het nieuwe Flamant D is voor 50 % in handen van Besix en voor 50 % van Bevafin, de persoonlijke holding van Beerlandt. Eerder al trokken beide partijen het kapitaal van Flamant op met 3 miljoen euro. De 73-jarige Johan Beerlandt is voorzitter van Besix en controleert 25 % van de bouwgroep die voor 50 % in handen is van de Egyptische familie Sawiris. Voor Besix en Beerlandt is de overname van Flamant een a-typische investering. Dat was ook zo wat de investering betreft van Besix in de Franstalige nieuwszender LN24. Die tv-omroep is nog steeds op zoek naar nieuwe aandeelhouders en financiering.

Flamant exploiteert nu in België zes verkooppunten, waarbij onder meer Knokke en Sint-Martens-Latem, en twee in Frankrijk. De groep mikt duidelijk op de meer koopkrachtige consument. In het door corona geteisterde jaar 2020 boekte de groep een omzet van 14 miljoen euro en een verlies van 0,6 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg dat verlies nog 1,6 miljoen euro. De groep wordt nu geleid door Kurt Moons die eerder actief was bij Brantano, Santana, Eddy Merckx Group en Euro Shoe Group van de familie Vanaudenhove.



Besix is de grootste Belgische bouwgroep. Eerder al liet die zich inzake zijn diversificatie opmerken door in het kapitaal te stappen van het Franstalige mediaproject LN24. Die nieuwszender maakt tot 8 uur nieuws per dag en heeft daarvoor een jaarbudget nodig van 5 miljoen euro. Slechts de helft daarvan wordt gedekt door inkomsten. Besix, onder impuls van Johan Beerlandt, besloot daarop de financiering van het project stop te zetten. De groep IPM van François le Hodey (La DH) bestudeert een overname van LN24.