MEDIA – Besix zet nieuwszender LN 24 in de etalage na rel over onder meer Ghelamco en Paul Gheysens

Johan Beerlandt (rechts), Belgische hoofdaandeelhouder van Besix, en Rik Vandenberghe, tot voor kort CEO van de Brusselse bouwgroep. (Foto: Belga Images)

De Franstalige nieuwszender LN24 staat in de etalage. De twee aandeelhouders, de groep Besix en de verzekeringstak van overheidsbank Belfius, hebben opdracht gegeven aan de relatief kleine Gentse consultant VDP om een koper te zoeken voor de verlieslatende TV zender. Na twee jaar kijkt LN24 effectief aan tegen een verlies van 7 miljoen euro. Even belangrijk voor de verkoop is een vertrouwensbreuk tussen de CEO van LN24, de journalist Joan Condijts, en aandeelhouder Besix. In zijn zoektocht naar verse financiële middelen klopte Condijts aan bij Paul Gheysens, eigenaar van bouwgroep Ghelamco en de mediagroep MediaNation. Maar Gheysens is vooral een uitgesproken concurrent van Besix en zijn Belgische hoofdaandeelhouder Johan Beerlandt. Bleek dat Condijts toenadering zocht zonder dat Beerlandt of Besix daarvan op de hoogte waren. Nu volgt dus de afrekening.

LN24 was op zich een goed product. Door zijn verfrissende en lichte, lees goedkope, structuur, stuurde de nieuwszender een kleine schokgolf door de Franstalige mediaredacties. Maar na twee jaar zijn de financiële middelen op. De tv nieuwszender begon meer en meer te gelijken op een radio met beeld. De initiële investeerders in het product, Besix en Belfius, zijn niet langer bereid financieel tussen te komen. En dat gaat niet enkel om cijfers. Wanneer journalist en LN24-CEO Joan Condijts zelf op zoek ging naar verse middelen en terecht kwam bij de West-Vlaamse bouwheer Paul Gheysens, vloog bij Besix de plafond van het dak. Daar was men niet op de hoogte van de contacten met Gheysens, met Ghelamco nummer één aartsvijand van Besix, onder meer in de saga van het Brusselse Eurostadion. Voor Johan Beerlandt, goed voor 25 % van Besix, was het verhaal afgelopen. Rik Vandenberghe, recent opzij geschoven door Beerlandt als CEO van Besix, mag het dossier nu oplossen.Het Gentse bureau VDP is op zoek naar mogelijke overnemers van LN24. Maar die zijn niet dik gezaaid. Opnieuw wordt de naam genoemd van Paul Gheysens. Maar die kijkt met zijn eigen MediaNation aan tegen een overgedragen verlies van meer dan 6 miljoen euro. Het Belgische medialandschap verzinkt in een soort oligopolie waar er steeds minder financiële ruimte is voor nieuwe initiatieven.