NIEUW – Koekjes Destrooper duwen familie Vandermarliere in het verlies

 

Guido Vandermarliere en zijn zoon Fred. (Foto: ID Image)

GT & Co, de patrimoniumholding van de familie Vandermarliere, sluit het boekjaar 2021 af met een verlies van 20 miljoen euro. De familie boekte 22 miljoen waarde af op hun investeringen. Het probleemkind vormt de koekjesfabrikant Destrooper die in 2015 werd overgekocht. Die wordt overkoepeld door de holding Hubisco. De voorbije jaren raakte die niet uit de verliescijfers. Ook in 2021 werd nog een verlies geïncasseerd van 2 miljoen euro tegenover nog een verlies van 3,6 miljoen in 2020. Een cash drain van 0,6 miljoen euro kon wel worden omgezet in een operationele cash flow van 1 miljoen euro. Eind vorig jaar werd nog 13 miljoen euro kapitaal aangebracht bij Hubisco. Wanneer de turn around van Destrooper langzaam vorm krijgt, komt daar nu de oorlog in Oekraïne tussen. De stijgende energie- en grondstoffenprijzen dreigen nu opnieuw roet in het eten te gooien.



De nu 82-jarige Guido Vandermarliere legde de basis van het familiefortuin door in 2012 zijn tabaksbedrijf Gryson te verkopen aan het Japanse Tobacco International. Dat leverde om en bij een half miljard euro op. De naam van de holding GT komt van Guido en zijn echtgenote Thérèse. Zij overleed vorig jaar op 77-jarige leeftijd na een slepende ziekte. De overname van Destrooper moest het koninginnenstuk worden van het familiaal vermogen na de verkoop van Gryson, maar dat draaide dus anders uit.

De drie kinderen Vandermarliere zijn ondertussen allen actief in het zakenleven. Katrien Vandermarliere is CFO van Debal Coatings en meteen ook financieel directeur van de familiale holding. Haar broer Frederik is eigenaar van de sigarenactiviteiten J. Cortes via zijn persoonlijke holding Le Fumoir. De productie gebeurt in Sri Lanka. Sofie Vandermarliere beheert de vastgoedportefeuille van GT & Co met projecten in onder meer de Belgische kust, Roemenië en Tsjechië. Recent kwam ze in het nieuws met 340 miljoen euro aan luxe vastgoedinvesteringen in Tenerife die worden doorgevoerd samen met de familie Vanbiervliet.