NIEUW – Luc Tack kan eerste jaar bij Sarens afsluiten met winst

Luc Tack (Foto: Belga Images)

De specialist in zware kranen en zware constructies Sarens uit Meise kon 2021 afsluiten met een een groepswinst van 9,5 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg het verlies nog 12,6 miljoen euro. Een deel van die omslag wordt verklaard door de wisselkoersverliezen die vorig jaar 30 miljoen euro minder bedroegen dan in 2020. Sarens, voor 78 % in handen van de gelijknamige familie, kon zijn langlopende schulden, waaronder een achtergestelde obligatielening van 300 miljoen euro, licht afbouwen van 670 naar 654 miljoen euro. Het bedrijf zegt dat het alle bankconvenanten heeft kunnen nakomen en verwacht dat ook dit jaar te doen. In september vorig jaar werd Luc Tack voor 22 % aandeelhouder van Sarens. Hij kocht die participatie over van de durfkapitalist Waterland. Die was 10 jaar financiële partner van Sarens.

De groepsomzet van Sarens daalde van 628 naar 579 miljoen euro. Dat was voornamelijk het gevolg van het afwerken en beëindigen van de bouw van een olieraffinaderij in Kazachstan. De cashflow of ebitda daalde van 156 naar 142 miljoen euro. Sarens zegt dat de oorlog in Oekraïne een directe impact kan hebben van 3 % op de totale omzet, 2 % in Rusland en 1 % in Oekraïne. Maar de indirecte impact door allerhande handelsbeperkingen wereldwijd is niet onmiddellijk in te schatten.Luc Tack is vooral bekend als referentie aandeelhouder van de beursgenoteerde chemiegroep Tessenderlo en de eveneens beursgenoteerde producent van textielmachines Picanol. Maar de investering in Saren staat los van Picanol. De participatie in Sarens loopt over de groep Begoos van Tack. Samen met zijn schoonzoon Aaron Coone wordt hij bestuurder van Sarens. Coone is burgerlijk ingenieur en deed ervaring op bij compressorenreus Atlas Copco en Tessenderlo. Waterland van zijn kant stapte 10 jaar terug in Sarens. Tijdens de eerste jaren na de participatie kende het kranenbedrijf uit Londerzeel een forse groei maar Waterland bleef aan boord. In 2016 keerde het tij in negatieve richting mee onder druk van de groeivertraging in de energiesector. Waterland ondernam daarna verschillende pogingen om uit het bedrijf te stappen, wat vorig jaar dus is gebeurd.

Begoos is de persoonlijke holding van Tack. Hij verzamelde daarin bedrijven in de verdeling van brandstoffen, de schoonmaak en het onderhoud van brandstoftanks en de verhuur van tankcontainers. Allemaal activiteiten die dateren uit de begincarrière van Tack. Begoos draait een omzet van ongeveer 100 miljoen euro, en telt 110 personeelsleden. Voor de ondernemer is de 22 procent in Sarens een diversificatie van zijn investeringsportefeuille.