NIEUW – Mediahuis boekt zes miljoen verlies weg in online diversificatie

Thomas Leysen, referentie aandeelhouder van Mediahuis. (Foto: Belga Images)

De groep Mediahuis, uitgever van onder meer de kranten Het Nieuwsblad in Vlaanderen en De Telegraaf in Nederland, heeft het kapitaal van haar dochter Webplications opgetrokken met 15 miljoen euro om daarna 6 miljoen euro overgedragen verliezen weg te werken. Webplications overkoepelt de online dienstenbedrijven waarin Mediahuis investeert en diversifieert. Alleen al dit jaar nam de groep, met Thomas Leysen als referentie aandeelhouder, drie nieuwe participaties in online bedrijven. Het nu weg geboekte verlies is enerzijds te wijten aan gestegen interestlasten maar ook aan een afwaardering van de participatie die Mediahuis nam in MySkillCamp, een specialist in e-learning uit Doornik die moet afrekenen met oplopende opstartverliezen van een kleine 5 miljoen euro.

MySkillCamp haalde vorig jaar nog 12 miljoen euro op en realiseerde zijn eerste overname met het binnenhalen van de Franse e-learning groep Domoscio. Toch lijkt de operatie een beetje op een omgekeerde overname. Enkele maanden terug hebben Kevin Tillier en Amandine Coutant, die in 2013 Myskillcamp mee opgericht hebben, het management van het bedrijf overgelaten aan Nathalie Lambrechts, Benoit Praly en François Thiounn. Die laatste twee zijn mee overgestapt van Domoscio. Een ander moeilijk verhaal lijkt de Britse digitale uitgever van academische werken Perlego te worden. Over 2022 incasseerde die een verlies van 12 miljoen Britse pond. Mediahuis controleert net geen 12 % van de uitgever.Mediahuis was de voorbije jaren alvast bijzonder actief op de online markt. In 2022 werd een deelneming genomen in Tomorrows Education, een Duitse start-up en remote-first universiteit, alsook in het Finse Skenariolabs, een vastgoedplatform ten dienste van portfoliomanagers, financiële instellingen en vastgoedeigenaars. De groep zette ook een eerste stap in de markt van de HR technology met de Berlijnse start-up HiPeople. Eind 2022 werd de overname van Switcher afgerond, de lerse marktleider in prijsvergelijking inzake energie, telecom, leningen en hypotheken. Eind maart 2023 verwierf Webplications een minderheidsbelang in Smooved, de grootste review-engine voor immo van België die een oplossing biedt voor alle verhuisadministratie. De vastgoedaanbieder Zimmo behoort al langer tot de groep. Op 13 april van dit jaar werd een participatie genomen in het Nederlandse Settly dat gespecialiseerd is in digital human resources en expatdiensten. Vorige maand tenslotte werd bekend dat de groep de website Euractiv had overgenomen, een nieuwssite die in meer dan tien talen bericht over het beleid van de Europese Unie. Tot het bedrijf horen ook nieuwsbrieven, een vacaturesite en een netwerk van over Europa verspreide medewerkers en media waarmee de site samenwerkt.

De groepsomzet van Mediahuis groeide vorig jaar tot 1,2 miljard euro. Maar het operationeel resultaat daalde van 166 miljoen in 2021 tot 155 miljoen afgelopen jaar. Het nettoresultaat kwam uit op 65,3 miljoen euro, een forse daling ten opzichte van 2021, maar in dat jaar werd het winstcijfer positief beïnvloed door de verkoop van het belang van 30 procent in Keesing Media Groep. Mediahuis noemt de uitkomst over 2022 gezien de moeilijke economische context “een sterk resultaat”.

Alles samen telt Mediahuis eind 2022 1,8 miljoen abonnees (papier en digitaal). Meer dan vier op de tien lezen hun ‘krant’ digitaal dan wel in een combinatie van digitaal en papier. In België leest 34 procent (deels) digitaal, in Nederland 47 procent. Het bedrijf haalt 46 procent van zijn omzet in Nederland. België is goed voor 27, Ierland voor 16, Luxemburg voor 4 en Duitsland voor 7 procent. Bij Mediahuis waren eind 2022 4.597 mensen in dienst van wie 47 procent journalisten, de helft was 46 jaar of ouder. Het bedrijf is voor meerderheid in handen van Thomas Leysen. Minderheidsaandeelhouders zijn onder meer de families Van Waeyenberge, Vlerick en Bertrand. Het mediabedrijf keert over 2022 een dividend uit van 35 miljoen euro, evenveel als in 2021.