NIEUW – Michel Moortgat structureert zijn familiale opvolging

Michel Moortgat (Foto: Belga Images)

Michel Moortgat, mede-aandeelhouder en CEO van de familiale brouwerij Duvel-Moortgat, heeft de private stichting Monck opgericht. De naam van de stichting verwijst naar de achternamen van het echtpaar Michel Moortgat en Stephanie Donck. Ze zijn samen met hun drie kinderen bestuurder van Monck. Moortgat volgt daarmee de splitsing die werd doorgevoerd van de brouwerij Moortgat in het kader van de familiale continuïteit. Het vermogen van Michel Moortgat en zijn twee broers werd daarbij vastgelegd op 1,6 miljard euro. De controlerende holding Fibemi werd gesplitst waardoor het vastgoed afgezonderd werd van de industriële brouwerij. In zijn laatste boekjaar 2021 keerde Fibemi nog een dividend uit van 24 miljoen euro. Sedert 2009, het jaar waarin Duvel Moortgat werd weggekocht van de beurs, keerde Fibemi in totaal 144 miljoen euro aan dividenden uit.

De drie broers Moortgat, allen vijftigers, staan voor de vierde generatie. Ze bereiden nu de overgang voor naar de vijfde generatie. 14 % van de aandelen zijn in handen van hun nicht Veerle Degeeher. Met de erfregeling kreeg de brouwerij een waarde mee van 1,96 miljard euro. De drie broers brachten hun aandelen in de brouwerij eerst onder in de nieuwe holding PBM. Die werd onmiddellijk daarna gesplitst. De vastgoedactiviteiten, met onder meer residentieel vastgoed in Knokke, blijven bij de holding Fibemi. Alle industriële activiteiten zijn nu in handen van de nieuwe holding D’Nouvelle.



Michel Moortgat volgt nu die regeling. Zijn eigen holding Lema nv werd gesplitst in Lema bv en Moor 55 bv. Die laatste controleert nu 33 % van D’Nouvelle. Michel Moortgat is in eerste instantie bekend als succesvolle CEO van de gelijknamige familiale brouwerij uit Breendonk. Minder bekend is het feit dat Moortgat in 2008 het ‘Hotel Vanden Meersche’ heeft gekocht, een groots pand uit de 16de eeuw in het centrum van Gent in de schaduw van de St-Baafs kathedraal. Moortgat investeerde 18 miljoen euro in de restauratie van het gebouw dat ooit eigendom was van César Maes, de rentmeester of belastingontvanger van Napoleon. De renovatie nam 12 jaar in beslag. Moortgat herdoopte de site in ‘Dada Chapel’ en installeerde er een totaal nieuwe destilleerderij. Twee meestergasten brouwen er nu Potato Vodka en Brhum, de eerste alcohol gedestilleerd uit aardappelen, de tweede uit suikerbiet. Voor Moortgat en zijn echtgenote gaat het om een persoonlijk project dat aansluit bij hun gedrevenheid om te investeren in kunst en cultuur.