NIEUW – Ook distributiefamilie Mestdagh investeerde in OncoDNA

De biotech startup OncoDNA uit het Waalse Gosselies heeft in een nieuwe kapitaalronde 19 miljoen euro opgehaald. In een eerste ronde werd al 7,7 miljoen euro durfkapitaal verzameld. Die operatie legt nu bloot wie tot die eerste reeks investeerders behoorde. Eén van de grotere aandeelhouders van die eerste ronde blijkt de Waalse familie Mestdagh te zijn, bekend als uitbater van de hoofdzakelijk Waalse Carrefour Markets. Andere private aandeelhouders, naast het Waals gewest, zijn onder meer de familie Ackermans en van Haaren en Jean Stéphenne, de vroegere sterke man van farmabedrijf GSK in België en momenteel ook nog voorzitter van Bone Therapeutics.



OncoDNA verzamelt genetische data van kankerpatiënten die bij de behandeling van hun ziekte stadium 3 en 4 hebben bereikt. Dat wil zeggen dat conventionele routines en protocollen uitgeput zijn. De databank van het bedrijf bevat momenteel 15.000 patiënten. De kritische grootte is 100.000. Vanaf dat moment kunnen patiënten gematcht worden aan elkaar en kunnen oplossingen gezocht worden in zogenaamde tweeling patronen met persoonlijke geneesmiddelen. Met de verse middelen wil OncoDNA nieuwe medewerkers aantrekken en haar lobbywerk verderzetten om de opslag van data terugbetaalbaar te maken door de overheid.

De verse middelen zijn voor 70 % aangebracht door nieuwe investeerders met het federale financieringsvehikel FPIM voorop, gevolgd door het Vesalius Biocapital III-fonds en Swisscanto Invest van Zürcher Kantonalbank. 30 % komt van de bestaande aandeelhouders. Naast de genoemde investeerders gaat het dan ook nog onder meer om de Waalse coöperatieve CPH Banque, het durfkapitaalfonds Inventures en de ziekenhuisgroep IPG Via hun fonds Bio.be.