NIEUW – Philippe de Moerloose splitst zijn SDA holding en ziet vermogen stijgen tot 557 miljoen euro

De Brusselse ondernemer Philippe de Moerloose heeft zijn centrale holding SDA opgesplitst over drie andere vennootschappen. Twee daarvan, SMT Holding en DEM, waren al dochters van SDA. De derde Fleming Invest is nieuw en gaat het industrieel vastgoed herbergen. Vorig jaar werd de Moerloose inzet van een corruptieonderzoek naar zijn activiteiten in Congo. Die Afrikaanse activiteit verliep onder de noemer DEM en is nu volledig afgebouwd. SMT wordt het belangrijkste bedrijf van de Moerloose. Het wordt uitgebouwd als een exclusieve verdeler van Volvo vrachtwagens in de Benelux en het VK. Een herberekening brengt het vermogen van Philippe de Moerloose op 557 miljoen euro, goed voor een 57ste plaats in onze ranglijst.



2021 had kunnen het jaar zijn waarin de groep SDA van Philippe de Moerloose werd herinnerd omdat hij de kaap van 1 miljard euro omzet haalde. Maar het werd het jaar dat zal worden herinnerd omdat er een brede campagne losbrak naar mogelijke corruptie bij de opbouw van het vermogen van de Moerloose in het Congo van Joseph Kabila. Dat resulteerde in een gerechtelijk onderzoek met huiszoekingen en uitlopers tot in Zwitserland. De Moerloose zette daarop zijn activiteiten in Congo stop. Het ging dan met name om de distributie van zwaar transportmateriaal onder de noemer DEM. Dat bedrijf was goed voor een omzet van 94 miljoen euro. De Moerloose verlegde eerder al zijn focus naar de distributie van Volvo vrachtwagens in Europa binnen de groep SMT. In 2021 haalde zijn groep een omzet van 1,015 miljard euro, goed voor een nettowinst van 24,8 miljoen euro.

Nu zet de Moerloose dit alles dus ook door in zijn juridische structuur. Zijn centrale holding SDA gaat op de schop. Het grootste deel van de activa uit die holding komen terecht bij SMT dat zijn economische waarde ziet aangroeien van 250 naar 545 miljoen euro. De Afrikaanse activiteiten van DEM zijn leeggemaakt. Na de splitsing kan DEM beschikken over 8 miljoen euro kapitaal. De nieuwe vastgoedvennootschap Fleming Invest is dan weer goed voor 4 miljoen euro. Na de juridische turbulenties in 2021 met huiszoekingen in de bedrijven van de Moerloose werd het stil rond het gerechtelijk onderzoek naar de groep.