2021 zou kunnen het jaar zijn waarin de groep SDA van Philippe de Moerloose werd herinnerd omdat hij de kaap van 1 miljard euro omzet haalde. Maar het werd het jaar dat zal worden herinnerd omdat er een brede campagne losbrak naar mogelijke corruptie bij de opbouw van het vermogen van de Moerloose in het Congo van Joseph Kabila. Dat resulteerde in een gerechtelijk onderzoek met huiszoekingen en uitlopers tot in Zwitserland. De jongste jaarrekening van SDA leert dat de Moerloose zijn activiteiten in Congo deze zomer heeft stopgezet. Het gaat dan met name om de distributie van zwaar transportmateriaal onder de noemer DEM. Dat bedrijf was goed voor een omzet van 94 miljoen euro. De Moerloose verlegde eerder al zijn focus naar de distributie van Volvo vrachtwagens in Europa. Vorig jaar haalde zijn groep een omzet van 1,015 miljard euro, goed voor een nettowinst van 24,8 miljoen euro.
SDA kon volop inspelen op de heropleving van de markt na het coronajaar 2020. Dat jaar smolt de omzet onder druk van de pandemie tot 733 miljoen euro. SDA werd de voorbije jaren uitgebouwd als exclusieve verdeler van Volvo vrachtwagens onder de naam SMT. Twee derde van de SMT omzet wordt gehaald in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Afrika. Dat jaar nam SDA ook het Amerikaanse bedrijf Romco Inc uit Dallas over waarmee het zijn intrede doet in de Verenigde Staten.
Maar dat alles wordt ondergesneeuwd door het corruptieonderzoek naar de activiteiten van de Moerloose in Congo. Daar werkte hij vooral met Joseph Kabila die van 2001 tot 2019 aan de macht was in de vroegere Belgische kolonie. Eind 2020 werd bekend dat een internationaal journalistiek consortium de activiteiten van de Moerloose had geanalyseerd voor de jaren 2018 en 2019, de laatste jaren dus van Kabila. Daarbij kwamen verdachte geldbewegingen naar boven. Op 14 juni van dit jaar volgde een huiszoeking bij de Moerloose waarmee duidelijk was dat er een gerechtelijk onderzoek was geopend naar mogelijke corruptie. Een maand later werd bekend dat de Zwitserse ngo Public Eye, het Platform voor de bescherming van klokkenluiders in Afrika (PPLAAF) en het pan-Afrikaanse anticorruptienetwerk UNIS een strafrechtelijke klacht hadden ingediend bij het Zwitserse gerecht. De indieners willen dat de Zwitserse speurders onderzoeken of er sprake is van mogelijke witwasactiviteiten en een gebrek aan waakzaamheid met betrekking tot financiële transacties van de Moerloose via de Zwitserse UBS Bank. Volgens de organisaties zou Philippe de Moerloose in september 2012 via een UBS-rekening in Zürich op naam van een offshorebedrijf zeven miljoen dollar hebben ontvangen van een landbouwbedrijf dat door de Kabila-clan wordt gecontroleerd. Het gaat om “steekpenningen van Chinese bedrijven aan Congolese leiders in het kader van een mijnbouwcontract”, aldus de organisaties, die hebben geprobeerd om de weg die deze fondsen hebben afgelegd, te traceren. Nog volgens het consortium bracht de verkoop in 2013 van een gebouw in de hoofdstad Kinshasa, “aangekocht door een schermvennootschap van de familie Kabila”, 12 miljoen dollar op die werd overgemaakt naar een UBS-rekening in Genève van Philippe de Moerloose.