Parket daalt neer over Philippe de Moerloose

Philippe de Moerloose (Foto: ID Images)

Speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) zijn vanmorgen binnengevallen op zes adressen die verband houden met de ondernemer Philippe de Moerloose. Dat gebeurde in een gerechtelijk onderzoek naar omkoping van Congolese ambtenaren, zo meldt de krant De Standaard. Het federaal parket bevestigt dat er huiszoekingen werden uitgevoerd bij drie bedrijven en in drie privé-woningen maar geeft verder geen commentaar. Dezelfde krant publiceerde eerder al een uitvoerig onderzoek naar de handel en wandel van de Moerloose. Daarin werd gesteld dat De Moerloose een fortuin zou hebben opgebouwd met woekerwinsten in Congo. Dat zou gebeurd zijn door bij de verkoop van tractors, vrachtwagens en ander industrieel materieel aan de Congolese staat torenhoge prijzen aan te rekenen.

Volgens De Standaard onderzoekt het Belgische gerecht twee recente contracten van een bedrijf van De Moerloose met de Congolese staat, meer bepaald over de levering van tractors, oogstmachines en ander zwaar materieel aan het Congolese ministerie van Landbouw. De contracten werden afgesloten in 2018 en 2019 en hebben samen een waarde 139 miljoen dollar. De winstmarges op die contracten zouden ongewoon hoog zijn. Oogstmachines voor maïs werden bijvoorbeeld voor 64.000 dollar aangekocht. Daarna verkocht De Moerloose ze voor 456.000 dollar aan de Congolese staat.“We kunnen enkel bevestigen dat er zes huiszoekingen hebben plaatsgevonden”, zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van Duyse. “Het gaat om huiszoekingen in drie privé-woningen in Waals-Brabant, twee bedrijven in Waals-Brabant en één bedrijf in Brussel. Daarbij werd niemand gearresteerd. Het onderzoek wordt geleid door een onderzoeksrechter in Nijvel.” Volgens de krant gaat het om de woning van De Moerlooses jarenlange zakenpartner Michaël Delvaux én het huis van De Moerlooses moeder. Ook op de hoofdkantoren van zijn bedrijven, DEM Group en SDA Holding, gingen speurders langs.

Nog steeds volgens de krant rekende De Moerloose systematisch torenhoge prijzen aan bij verkopen van materiaal aan de Congolese staat. De Moerloose zou een uitstekende relatie onderhouden met het kleptocratische regime van voormalig Congolees president Joseph Kabila en diens entourage. Momenteel is het bedrijf van de Moerloose de belangrijkste distributeur van Volvo Construction Equipment in de Benelux en in Groot-Brittannië. Nog steeds volgens de krant ontving De Moerloose meer dan 100 miljoen dollar via schimmige bedrijven in belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden. Via ingewikkelde constructies kwam het geld terecht in Luxemburg en België. De Moerloose zelf heeft altijd ontkend dat hij een relatie had met Kabila die verder ging dan zakelijke contacten. Hij benadrukte ook dat zijn bedrijven regelmatig worden doorgelicht en dat hij nooit aan derden, onder wie Kabila, een commissie heeft betaald om een contract te regelen. ‘We weerleggen ook elke suggestie van corruptie’, zo zei De Moerloose eerder.