Woekerwinsten: het harde verdict voor Philippe de Moerloose

Philippe de Moerloose (Foto: SDA)

De Belgische ondernemer Philippe de Moerloose sloot contracten af met de staat Congo voor minstens 742 miljoen dollar. Op die contracten voor verkoop en onderhoud van zwaar rollend materiaal boekte de Moerloose woekerwinsten tot 40 %. Hij kon die praktijk jaren aanhouden dank zij zijn persoonlijke relatie met de Congolese president Joseph Kabila. Moreel verwerpelijk, zo oordeelt de krant De Standaard in een harde analyse. Philippe de Moerloose zelf ontkent alle feiten. Marges tot 30 % zijn gebruikelijk, zegt hij. De Moerloose bevestigt dat Kabilla hem aanspreekt met zijn voornaam. “Maar dat was alleen omdat mijn familienaam moeilijk uit te spreken is voor Afrikaanse personen. Hij is zelfs nog moeilijker te onthouden. Mijnheer Kabila noemt me “Monsieur Philippe” en ik noem hem altijd “Excellence”, aldus de Moerloose. Nadat Kabila begin 2019 de macht overdroeg, plooide de Moerloose zich terug op Europa.

Samen met een aantal internationale journalisten analyseerden de kranten De Standaard en Le Soir de financiële handel en wandel van de vroegere Congolese president Kabila. Nu komt daar dus een zeer hard verdict bij voor Philippe de Moerloose. De krant onthult hoe de Belgische topondernemer “steenrijk” werd in Congo. De Belg rekende systematisch torenhoge prijzen aan op de verkoop van vrachtwagens, tractors en andere grote werfmachines. Hij boekte woekerwinsten en kreeg contract na contract van de Congolese overheid. Hij ontving minstens 742 miljoen dollar staatsgeld. “De deals die hij sloot met de zwakke Congolese instellingen lieten hem toe zich te verrijken op de kap van de op vijf na armste bevolking ter wereld.” aldus de krant.



De contracten tussen De Moerlooses bedrijven en de Congolese staat werden volgens verschillende bronnen eerst persoonlijk besproken tussen hemzelf en Kabila. De Moerloose werd uitgenodigd op Kabila’s enorme landgoed in de N’Selevallei, ten oosten van Kinshasa. Daar ontving de president hem op ‘een soort troon’, aldus een medewerker die aanwezig was bij een van de ontmoetingen. De president ging amicaal om met de Belg. Hij sprak hem aan met ‘Philippe’. De Moerloose bevestigt dat laatste. ‘Maar dat was alleen omdat mijn familienaam moeilijk uit te spreken is voor Afrikaanse personen. Hij is zelfs nog moeilijker te onthouden. Mijnheer Kabila noemt me “Monsieur Philippe” en ik noem hem altijd “Excellence”.’ De Moerloose ontkent dat hij een relatie had met Kabila die verder ging dan zakelijke contacten. Hij benadrukt dat zijn bedrijven regelmatig worden doorgelicht en dat hij nooit aan derden, onder wie Kabila, een commissie heeft betaald om een contract te regelen. (Lees verder onder de foto)

De Franse website Mediapart publiceert deze foto waarop een standbeeld te zien is van de Moerloose. Het staat voor een gebouw dat hij in 2013 verkocht aan de clan-Kabila. Het standbeeld van de Moerloose,is omringd door een beeltenis van twee Congolese werknemers. De ene zwaaide met een vliegtuig van de Moerlooses luchtvaartmaatschappij Hewa Bora, de andere hield een Nissan 4×4 vast. “Ik heb gevraagd om dit standbeeld snel na de inhuldigingsceremonie af te breken”, reageert de ondernemer. “Ik ben een bescheiden man en dit soort erkenning past niet bij mijn waarden.”

De krant haalt ook concrete voorbeelden aan. De Moerloose kocht oogstmachines voor maïs voor 64.000 dollar. Hij verkocht ze voor 456.000 dollar aan de Congolese staat. Het transport over zee kostte 7.500 dollar. Vooral de marges op machines van SDLG, het Chinese merk van Volvo, waren indrukwekkend. Uit interne documenten met prijzen uit 2010 blijkt dat De Moerlooses bedrijf Chinese graafmachines voor zes keer de aankoopprijs kon verkopen aan de Congolese dienst wegenwerken. De graafmachine van 45.200, dollar werd datzelfde jaar verkocht voor 265.900 dollar.

In januari 2019 trad Kabila af als president. Nieuwe grote landbouwcontracten met De Moerlooses bedrijf in Mauritius – deze keer voor 124 miljoen dollar – werden voorlopig niet getekend door de regering van Félix Tshisekedi. De voorbije jaren plooide de Moerloose zijn activiteiten terug naar Europa. Waar hij met zijn SDA Holding zes jaar terug nog voor 100 % van zijn omzet afhankelijk was van Afrika, is dit aandeel nu teruggebracht naar 20%. Zijn vennootschappen in Mauritius die veel gebruikt werden in Congo zijn vereffend.