NIEUW – Samuel di Giovanni “weegt” nu 18 miljoen euro

Samuel di Giovanni. (Foto: Protection Unit)

De Luikse ondernemer Samuel di Giovanni heeft het kapitaal van zijn holding DGS-8 opgetrokken met 18,4 miljoen euro door inbreng van een pakket aandelen. Di Giovanni is de oprichter van het bewakingsbedrijf Protection Unit. Ooit gestart in de Luikse horeca bouwde di Giovanni zijn bedrijf sedert 2017 versneld uit om nu nummer drie te zijn in zijn sector in België. Zo haalde hij bewakingscontracten binnen voor gebouwen in België van de Europese Commissie en het Amerikaans leger. Protection Unit werd opgestart door di Giovanni samen met de Luikse voetbalmakelaar Luciano D’Onofrio en de ook al Luikse ondernemer François Fornieri. Die laatste, oprichter van het Luikse beursgenoteerde farmabedrijf Mithra, kwam ten val na een corruptieschandaal met de Luikse PS. Di Giovanni van zijn kant werd eerder dit jaar naar de correctionele rechtbank verwezen in een zaak van vermeende voorkennis met Mithra-aandelen samen met Fornieri. Ook eerder dit jaar kocht di Giovanni de 20 % aandelen over die Fornieri aanhield in Protection Unit.

Protection Unit werkt een merkwaardig snel groeipad af. Vijf jaar terug haalde het bedrijf een omzet van amper 7 miljoen euro. Vorig jaar haalde het een megacontract binnen van 286 miljoen euro uitgeschreven door de Europese Commissie. Eerder sloot het ook contracten af met het Formule 1 circuit van Spa, met de Luikse luchthaven en met de Luikse voetbalploeg Standard. In 2019 kende het Waals gewest een lening toe van 6 miljoen euro aan Protection Unit. Dat leidde toen tot kritische vragen in het Waals parlement. Ondertussen stapte ook de Luikse politieke investeringsmaatschappij Noshaq in het kapitaal van het beveiligingsbedrijf.In 2021 werden François Fornieri, Samuel Di Giovanni en Luciano D’Onofrio opgepakt door het Luikse parket en meegenomen voor verhoor. Inzet vormt vermeend misbruik van voorkennis in handel met Mithra-aandelen. In oktober 2019 zou Fornieri 800.000 euro hebben gestort op rekeningen van Di Giovanni. Die zou het geld hebben gebruikt om Mithra-aandelen te kopen net voor een akkoord werd bekend gemaakt met een Amerikaans bedrijf. D’Onofrio zou dan weer verdachte transacties hebben uitgevoerd in 2015 in aanloop van de beursnotering van Mithra. De advocaten van de drie opgepakten zeggen dat hun cliënten niets kan worden verweten. Het geld van Fornieri zou een lening zijn geweest aan Di Giovanni. Die laatste wordt wel in verdenking gesteld en doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Dat was ook al het geval voor Fornieri zowel in het corruptieschandaal van de Luikse intercommunale Nethys als in de zaak van Mithra voorkennis.

Enkele weken terug bleek dat de Unit Group, de holding boven Protection Unit, in moeilijke papieren zat. Het Belgische beveiligingsbedrijf kondigde op een personeelsvergadering een actieplan aan van vijf maatregelen. Blijkt dat de loonevolutie onder druk van de index met 14 % was gestegen. Dat zorgde voor een negatief eigen vermogen bij Unit Group van 8,5 miljoen euro. Door de snelle groei steeg de omzet van Protection Unit in 2022 wel sterk, naar 86,6 miljoen euro tegenover 67,9 miljoen in 2021. Maar de moedergroep Unit keek aan tegen verliezen van 8,4 miljoen in 2022 en 9,4 miljoen in het eerste semester van dit jaar. Om het contract met de Europese commissie in te vullen moest het bedrijf zijn personeelsbestand optrekken met 300 tot in totaal 3.000 werknemers. Dat zorgde mee voor de explosie in de loonkost.