François Fornieri moet voor de rechtbank verschijnen

François Fornieri (Foto: Belga Images)

De raadkamer in Luik heeft dinsdag François Fornieri en Samuel Di Giovanni verwezen naar de correctionele rechtbank voor handel met voorkennis bij de aankoop van aandelen van farmabedrijf Mithra. Lucien D’Onofrio, die eveneens voor de raadkamer moest verschijnen, werd buiten vervolging gesteld voor zijn aandeel in het dossier. Fornieri is bij beleggers vooral bekend als oprichter van het beursgenoteerde farmabedrijf Mithra waarvan hij nog bijna 20 % controleert. Eerder deze maand deed hij nog een poging om Leon Van Rompay als CEO van het Luikse bedrijf opzij te schuiven. Van Rompay volgde Fornieri op als CEO nadat deze laatste precies in opspraak was gekomen door het gerechtelijk onderzoek tegen zijn persoon. De huidige doorverwijzing naar de correctionele rechtbank verzwakt nu opnieuw zijn positie.

De drie betichten werden op 28 april 2021 bij hen thuis gearresteerd door teams van de federale gerechtelijke politie in Luik, ondersteund door onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Bestrijding van Corruptie (OCRC) in verband met verdachte transacties met een waarde van ruim 800.000 euro tussen eind 2018 en begin 2019. Het geld kwam van de privérekening van François Fornieri, ex-CEO van Mithra, en werd overgeschreven naar die van Samuel Di Giovanni, oprichter van het bedrijf Protection Unit, die zou hebben geïnvesteerd in Mithra-aandelen die vervolgens zeer snel in waarde toenamen. De twee mannen werden beschuldigd van valsheid in geschrifte, het witwassen van geld en handel met voorkennis. Lucien D’Onofrio, voormalig vice-president van Standard de Liège, werd in verdenking gesteld van een mogelijk frauduleuze aankoop van Mithra-aandelen voor bijna een half miljoen euro in 2015.



Het parket vroeg de verwijzing naar de correctionele rechtbank voor de drie voor handel met voorkennis maar vroeg zelf de buitenvervolging stelling voor valsheid in geschrifte en witwassen. De raadkamer besliste dinsdag om Fornieri en De Giovanni door te verwijzen, maar D’Onofrio buiten vervolging te stellen. “De verwijzing is slechts een etappe van de procedure, de raadkamer heeft zich beperkt tot het afsluiten van het onderzoek en de beschuldigde personen te vervolgen”, klinkt het in een mededeling van de advocaten van Fornieri. “De raadkamer doet hiermee geen uitspraak over de eventuele schuld, want daarvoor is ze niet bevoegd. François Fornieri heeft steeds met klem de handel met voorkennis waarvan hij verdacht wordt tegengesproken. Hij zal zich in alle sereniteit verdedigen tegen alle tenlasteleggingen tijdens zijn proces.”

Minder sereen ging het er aan toe op de laatste raad van bestuur van het bedrijf Mithra. Ontevreden aandeelhouders vroegen er om het ontslag van CEO Leon Van Rompay. Die aandeelhouders vertegenwoordigen een derde van het kapitaal. Het gaat hoofdzakelijk om François Fornieri (19,2%) en de Luikse semipublieke investeerder Noshaq (9,75%). De Vlaamse aandeelhouders Marc Coucke (7,94%) en Bart Versluys (3,6%) sloten zich niet aan bij misnoegde Luikenaars. Het Fornieri-kamp verwijt Van Rompay verantwoordelijk te zijn voor de slechte resultaten, de dure kredietlijnen en de ineen stuikende koers van het aandeel van het bedrijf. Mithra moest in 2022 gered worden door geld bij te tanken bij zogenaamde aasgierfondsen. Daar kwam het uitblijven van een deal over de commercialisering van het voorbehoedsmiddel Donesta in de VS en een volgens sommigen teleurstellende Donesta-deal voor de rest van de wereld boven op. Op de beurs zakte Mithra naar een dieptepunt van 2,2 euro per aandeel om nu te noteren tegen 3 euro. In 2018-2019, de periode waarin de omstreden aankopen van Di Giovanni plaatsvonden, bereikte het aandeel nog pieken van boven de 30 euro.