NIEUW – Schuldenlast blijft wegen op familie Van den Brande

Lode Van den Brande, gedelegeerd bestuurder van Palmyra Brands

De familie Van den Brande incasseert over 2018 met haar patrimoniumholding Palmyra Brands een verlies van 9,7 miljoen euro tegenover een verlies van 13 miljoen euro in 2017. Dat verliest komt vooral voort uit de zware schuldenlast die de groep met zich mee draagt. De lange termijn schuld bij de banken steeg daarbij van 99 naar 169 miljoen euro. Verlossing kan komen van het feit dat de familie samen met de familie de Spoelberch haar rusthuisgroep Armonea heeft verkocht aan de Franse concurrent Colisée. Tegelijkertijd werd ook een kleine participatie in Colisée genomen. De familie Van den Brande wil haar eigen groep van rusthuizen Orelia ondertussen op eigen kracht verder uitbouwen.

Armonea is de Belgische marktleider inzake rusthuizen. De omzet van de groep steeg vorig jaar van 491 naar 528 miljoen euro terwijl de ebitda steeg van 40 naar 46 miljoen euro. Over de juiste financiële impact van de verkoop aan Armonea aan Colisée zijn nog steeds weinig details bekend. Met Orelia wil de familie Van den Brande bestaande rusthuizen verder ontwikkelen. In 2018 werden 3 woonzorgcentra overgenomen. Dit jaar kwamen er al twee sites bij met assitentiewoningen. De omzet van Orelia steeg van 30 naar 38 miljoen euro.



Naast de rvt-sector diversifieerde Palmyra ook naar een aantal andere bedrijven waaronder de Antwerpse modegroep Les Hommes. De omzet van Palmyra steeg van 237 naar 257 miljoen euro, de cash flow van 14 naar 17 miljoen. De netto verliescijfers drukten het eigen vermogen van 51 naar 48 miljoen euro.