NIEUW – Sergio Herman weg uit de Benelux (en op weg naar 3 miljoen euro vermogen)

Sergio Herman in het gezelschap van de zaalverantwoordelijke Dorine en de chef Jaclyn Kong van Blueness. (Foto: Instagram)

Moderne Franse keuken met een toets Japans”. Dat zegt de website van het nieuwe restaurant Blueness met vestigingen in Cadzand en Antwerpen. “Het interieur is belangrijker dan het eten dat trouwens veel te duur is.” zo zeggen krantenrecensenten. “Niets van”, zo zegt Sergio Herman die zijn stempel zet op het nieuwe restaurantconcept. “Ik kamp met een gebrek aan betrouwbaar personeel, net zoals de hele horecasector.” En de sterrenchef is boos. “Ik vertrek uit België en Nederland. Hier open ik geen restaurants meer.” zo klinkt het. Zijn terugtocht is wel strategisch financieel voorbereid. De familie Dheedene, bekend uit de mode industrie, is de financier achter Blueness. Ondertussen zijn ze ook eigenaar geworden van het aanpalende Italiaanse restaurant Le Pristine dat marketing gewijs nog steeds deel uitmaakt van de “Sergio Herman Group”. Het vermogen van Sergio Herman zeilt ondertussen stilaan richting drie miljoen euro. Als er al niet veel horecapersoneel te vinden is, kan niet hetzelfde gezegd worden van de accountants.

Volgens Herman zag hij drie man personeel vertrekken net voor de opening van Blueness. Eén journalist kwam op dat moment in zijn restaurant en publiceerde zijn recensie twee maand later wanneer alles alweer was rechtgezet. Ook andere negatieve kritieken wuift de chef weg. Alles gaat goed nu. En weg is hij, Sergio Herman. Hij gaat een restaurant openen in het sterrenhotel Grand Hyatt in Singapore. Blueness werd en wordt ondertussen gefinancierd door Luc Dheedene, eigenaar van de modedistributeur Fashion Club 70 die ruim 1.000 winkels bedient met topmerken. Dheedene incasseert ook het verlies. Ondertussen werd ook het aanpalende restaurant Le Pristine in de Antwerpse Lange Gasthuisstraat overgenomen. De naam van Dheedenes horecavennootschap werd dan ook gewijzigd in Le Pristine.Die vennootschap, opgericht in 2018, werd hard getroffen door de horecasluitingen in de coronacrisis. Vorig jaar haalde het bedrijf net geen break even en keek het aan tegen een overgedragen verlies van 0,7 miljoen euro. Alles laat uitschijnen dat er dit jaar winst zal worden gemaakt. Sergio Herman ontsnapt ondertussen aan dit industrieel risico. Hij verkoopt zijn naam in ruil voor cash, niet voor risicokapitaal. Dat is zijn goed recht. Zo controleert hij slechts 10 % van de frituurketen die zijn naam draagt maar kampt met zware opstartkosten. Net voor Kerstmis 2020 rekende Herman af met een scheiding in zijn privé-leven. Op datzelfde moment bracht hij zijn Nederlandse sleutelholding Sergio Beheer over van Sluis naar Vlaanderen. Die was op dat moment goed voor een vermogen van 2,8 miljoen euro.