NIEUW – Superdividend van 21 miljoen euro voor de familie Van Cauwenberge

Joost Van Cauwenberge, in 2003 tijdens de Dakar-rally. (Foto: Belga Images)

De holding Belinvest keerde de voorbije twee boekjaren samen 21 miljoen euro aan dividend uit. Belinvest is in handen van de West-Vlaamse familie Van Cauwenberge. Die werkt met het bedrijf Vanca Belgium, een producent van melamine, laminaten en massieve kunststofplaten. De hele Vanca groep is nog steeds voor 85 % in handen van Belinvest. De familie Van Cauwenberge diversifieerde daarnaast haar vermogen in een viertal investeringsvennootschappen die luisteren naar de naam Falcon Fund. Daarmee wordt gemikt op investeringen in volwassen Vlaamse KMO’s. Joost Van Cauwenberge bracht zijn 50 % van Belinvest onder in de holding Seastar Capital. Die is nu goed voor 77 miljoen euro. Een herberekening van de familie Van Cauwenberge brengt hun vermogen op 151 miljoen euro.

De oorsprong van het Falcon Fund gaat terug tot 4 oktober 2000. Op die dag richt Luc Loose samen met Koen Perdu het Falcon Fund op. Luc Loose was de vroegere topman van de Bank van Roeselare en Brinvest, de holding boven de West-Vlaamse bank. Beaulieu eigenaar Roger De Clerck was op dat moment de sterke man van Brinvest. De holding verkocht in 1996 de Bank van Roeselare aan Kredietbank, nu KBC. Koen Perdu was zowel betrokken bij Brinvest als bij het investeringscomité van TrustCapital met Christian Dumolin. Loose en Perdu haalden in 2000 25 miljoen euro op. De broers Geert en Joost van Cauwenberge namen via hun vennootschap Immovanca ongeveer de helft van het startkapitaal voor hun rekening. Een andere aandeelhouder was Dirk Geerinckx van bouwmaterialenbedrijf Horizon en toenmalig voorzitter van de beursgenoteerde holding Beluga. De familie Van Cauwenberge was eveneens aandeelhouder van Beluga.Via Falcon hield de familie Van Cauwenberge lange tijd een participatie aan van 35 % in de Limburgse Loomans Group in handen van de gelijknamige familie. Loomans bestaat uit twee divisies: een matrijzenbouwer en een producent van grote volumes kunststofonderdelen. Die laatste, Loomans Plastics, is vooral bekend als producent van onder meer de schroefdoppen van Nutella chocopasta. Ook Danone en Unilever behoren tot het cliënteel van Loomans. In 2019 werd die overgenomen door de beursgenoteerd Ierse verpakkingsgroep IPL Plastics. De Ieren kochten daarbij ook het belang van de familie Van Cauwenberge over.

Loomans Group werd in 1968 opgericht door Wim Loomans. Zij zoon Jackie bouwde het bedrijf verder uit. Rallyliefhebber Jackie Loomans nam verschillende keren deel aan de Dakar-rally. En daarmee is de cirkel rond. Met name Joost Van Cauwenberge was eveneens een fervent rallyrijder. Ook hij nam verschillende keer deel aan de Dakar-rally. De voorbije jaren concentreert hij zich enkel nog op old timer rally’s.