NIEUW – VASTGOED – Familie Brantegem en Ethias pompen 23 miljoen euro in residentieel vastgoedfonds Zabrixx

Joris Brantegem op een archief foto uit 2007. (Foto: Belga Images)

Het vastgoedfonds Zabrixx I krijgt een startkapitaal mee van 23 miljoen euro. Het vastgoedfonds zal voor 46 miljoen euro aan residentieel vastgoed aankopen en beheren in 5 centrumsteden, zijnde Luik, Roeselare, Waregem, Sint-Niklaas en Gent. Als eerste project werd het studentencomplex L’Uni aangekocht. Dat is gevestigd in het centrum van Luik, pal in de studentenwijk. Een voormalig kantoorgebouw werd omgevormd tot 126 studentenkamers. Zabrixx I is een initiatief van Sobradis, de holding van de familie Joris Brantegem, en haar ontwikkelingsvennootschap Zabra Real Estate. De verzekeraar Ethias stapt mee in de venture die ook kapitaal zal aantrekken bij SFPIM Real Estate, de vastgoedvennootschap van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, en bij drie Belgische familiale holdings.

Zabrixx I heeft het statuut van GVBF of voluit ‘gespecialiseerd vastgoed beleggingsfonds’ en zal in die hoedanigheid kwalitatieve en energiezuinige nieuwbouwappartementen en studentenflats aankopen, verhuren en beheren. Met de aankoop van L’Uni in Luik profileert het fonds zich meteen als concurrent voor het beursgenoteerde vastgoedbedrijf Xior van Christian Theunissen dat zich toelegt op de verhuur van studentenkamers. “De oprichting van Zabrixx I kadert in de diversificatie van onze vastgoedportefeuille én speelt tevens in op de sterk groeiende verhuurmarkt van kwalitatief en betaalbaar residentieel vastgoed in België. Onze ontwikkelingsvennootschap Zabra Real Estate heeft een belangrijke pipeline met kwalitatieve residentiële projecten, waar op de verhuurmarkt veel vraag naar is.” zo zei Joris Brantegem, vroegere eigenaar van de groep Brantano en nu gedelegeerd bestuurder Sobradis en oprichter van Zabrixx I in een persbericht. Het vermogen van Zabrixx I is reeds voor 100% gealloceerd aan 5 vastgoedprojecten die definitief vergund zijn én ook reeds in aanbouw zijn.



Laatste opmerkelijk detail. De vroegere CD&V minister en burgemeester van Aalter Pieter De Crem is bestuurder van Sobradis en van de electriciteitsmaatschappij Elia. Die laatste is mee in handen van de Vlaamse gemeenten. Ethias is dan weer in handen van de federale overheid en de gewesten. Om zijn mandaten te beheren richtte De Crem de vennootschap Ed Merc op, een anagram van De Crem maar misschien ook een knipoog naar Eddy Merckx. Joris Brantegem was ooit nog eigenaar van de fietsenfabriek van Eddy Merckx.