Christian Teunissen [172]

Vermogen € 150 197 000
Gekend als Xior
Activiteit Verhuur van studentenkamers
Inplanting Antwerpen
Tendens Stijgend
Huidige positie 172


De in 2019 47-jarige Christian Teunissen is altijd gefascineerd geweest door studentenkamers. “Ik zat eerst op een echt typisch kot, wat oud en versleten, verschrikkelijk maar tegelijk ook heel leuk. Maar het tweede jaar ben ik naar een nieuwbouw getrokken. De eigenaar was toen, in 1993, een van de nieuwe en grootste spelers op de markt. Ik vond dat echt super. Ik heb dat ook herhaaldelijk tegen die eigenaar gezegd: wat een droomjob om zo alle dagen tussen de studenten te zitten en in contact te blijven.” zo vertelde hij daarover.

Toch duurde het even voor hij zijn droom kon benaderen. Christian Teunissen startte zijn carrière in de verzekeringssector bij Fortis AG. In 2000 startte hij zijn eigen verzekeringskantoor via de overname van AdB Business Partners, dat in 2005 verkocht werd aan Van Dessel Verzekeringen. Sinds 2005 legt Christian zich toe op de uitbouw van een vastgoedportefeuille, zowel als ontwikkelaar als investeerder, en als beheerder. In 2007 realiseerde Christian Teunissen zijn eerste studenthuisvestingsproject, bestaande uit 45 studentenkamers. Korte tijd jaar later staat zijn oude kotbaas aan de deur. “ Wil jij niet één van mijn gebouwen kopen, dat was toch je droomjob, zei die. Ik heb niet lang getwijfeld. Ik heb al mijn kapitaal erin gestopt en ik ben een pittige lening aangegaan. Die man heeft mij dan nog geholpen het gebouw te renoveren en klaar te stomen. Hij heeft mij onder zijn vleugels genomen en de kneepjes van het vak geleerd.”

Teunissen groepeert zijn kotbelangen in het bedrijf Xior. Dat kent een continue groei. Onder impuls van CFO Frederik Snauwaert trekt Xior in 2015 naar de beurs. Xior wordt het eerste en enige beursgenoteerde bedrijf op het Europese continent dat handelt in koten. “Dat was toen een kleine beursgang, 200 miljoen euro assets. Vandaag staan we op 1,1 tot 1,2 miljard. Die beursgang heeft ons enorm doen groeien. Ook qua personeel, met een team dat van twaalf naar 70 medewerkers ging.” aldus Theunissen die nu de ‘kotbaas’ is van 9.000 studenten.

Die markt van studentenkamers werd daarbij steeds internationaler en proessioneler. Ook de regelgeving veel strenger geworden, met minimumafmetingen voor comfort tot brandveiligheid. De particuliere kotbaas verdwijnt stilaan uit de markt.