Pieter De Crem wordt projectontwikkelaar en bouwheer

Pieter De Crem. (Foto: Belga Images)

De christen-democratische politicus Pieter De Crem is bestuurder geworden van de projectontwikkelaar Sobradis en de Kempense bouwgroep Vanhout. Die laatste is in handen van de bouwreus Besix van Johan Beerlandt. Sobradis is de projectontwikkelaar van investeerder Joris Brantegem, de ondernemer die in 2008 fortuin maakte met de verkoop van zijn schoenendistributeur Brantano. De 60-jarige De Crem is burgemeester van Aalter maar was daarvoor onder meer federaal minister voor CD&V in verschillende federale regeringen. Beide mandaten in de vastgoedsector bekleedt hij via zijn vennootschap Ed Merc, een omkering van zijn eigen naam. Hij richtte Ed Merc eind 2020 op samen met zijn echtgenote. Hij is daarnaast ook nog bestuurder in drie vennootschappen van de nutsintercommunale Elia.

De aanwezigheid van De Crem bij Sobradis is opgemerkt door de nieuwssite Apache. Via Sobradis Ventures controleert het bedrijf van Joris Brantegem 50 % van de Waterzande Holding. De overige 50 % is in handen van Erwin Van Osta, de man achter de Hubo doe-het-zelf keten. Waterzande is de naam van een vastgoedproject dat wordt gebouwd in de polders langs de oevers van de Westerschelde in de nabijheid van de Nederlandse gemeente Hulst.



Voor de bouw van Waterzande wordt meer dan 1 miljoen kubieke meter grond en baggerspecie aangevoerd die afkomstig is uit de Antwerpse haven. Net boven Lillo, op de plek waar chemiebedrijf Ineos een ethaankraker wil bouwen, laat Havenbedrijf Antwerpen op vraag van Ineos een nieuwe kaaimuur bouwen. Het Antwerpse Havenbedrijf legde bijna 39 miljoen euro op tafel om de in- en uitvoerfaciliteiten van de chemiefabriek via de haven te verzekeren. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) keurde eind oktober 2020 de vergunning voor de bouw van de kaaimuur goed. De komst van Ineos naar de Antwerpse haven leidde de voorbije jaren al tot fel protest, onder meer van klimaatorganisatie Climaxi en actiegroep Ineos Will Fall. Volgens een aantal milieugroepen is er geen zekerheid dat de aangevoerde baggerspecie voor Waterzande niet verontreinigd is. Maar volgens de projectontwikkelaar is enkel de bovenlaag van de afgegraven grond vervuild terwijl de aangevoerde grond uit diepere lagen komt. Apache kon alvast een klacht inkijken die werd ingediend tegen het project door de lokale werkgroep Schone Polder.