De veelbelovende banden tussen België en Qatar

31 Belgische bedrijven zijn momenteel actief betrokken bij het uitvoeren van belangrijke projecten in de kleine oliestaat Qatar. Het gaat daarbij voornamelijk om grote infrastructuurprojecten. In maart 2015 volgden bijna 400 bedrijfsmensen een handelsmissie van prinses Astrid naar Doha, de hoofdstad van Qatar. Bijna één tiende van het aardgas dat aankomt in de LNG terminal van Zeebrugge is afkomstig uit Qatar. Sjeik Ahmed bin Jassim bin Mohammed Al –Thani, de Qatarese minister van Economische Zaken, prijst ons land zowat de Arabische hemel in.



Onderschat Saoudi-Arabië niet. Een militair miljardenorder bij de Verenigde Staten zorgde er meteen voor dat de Amerikaanse president Donald Trump de Saoudi-Arabische aartsrivaal Iran uitriep tot wereldvijand nummer één. Zaken doen kan eenvoudig zijn. Pech voor Qatar dat samen met Iran het belangrijke gasveld van Pars exploiteert. Tijd voor Saoudi-Arabië om de puntjes op de i te zetten en Qatar in een diplomatieke ban te slaan. Weer een concurrent minder. Het hele conflict brengt ons ook nog eens bij het begin van alle huidige ellende in het Midden-Oosten, het al dan niet aanleggen van een pijplijn doorheen Syrië voor de aanvoer van vloeibaar gas naar Europa.

Voornamelijk aardgas zorgde er voor dat België in 2015 voor 1,6 miljard euro aan goederen uit Qatar invoerde. De uitvoer van Belgische goederen naar het kleine Arabische land klom in datzelfde jaar met 7,3 procent tot 264 miljoen euro. Staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V), die zich toelegt op export, sprak zich ook al lovend uit over Qatar dat nu blijkbaar ook terrorisme financiert. Maar dat is ook precies wat Saoudi-Arabië doet, was recent nog te horen in zowel het Vlaamse als het federale parlement.