NIEUW – Vic Swerts en Soudal zetten failliete PearlChain van Rudy Hageman terug op de sporen

Rudy Hageman op een persconferentie van Real Software in 2000. (Foto: Belga Image)

De siliconen multinational Soudal, in handen van de ondernemer Vic Swerts, heeft samen met Rudy Hageman de nieuwe vennootschap Adaptive opgericht. Adaptive is de verder zetting van het vroegere PearlChain, de software ontwikkelaar van Hageman die iets meer dan een jaar terug de boeken heeft neergelegd. Soudal was en is nog steeds één van de belangrijkste klanten van Adpative dat als opvolger van PearlChain software ontwikkelt om industriële productieprocessen in goede banen te leiden. De relatie tussen beide bedrijven dateert al van 2006. De beslissing van Soudal om met Rudy Hageman terug in zee te gaan, is niet zo evident. Hageman kwam rond de eeuwwisseling in beeld als oprichter en hoofdaandeelhouder van het beursgenoteerde softwarebedrijf Real Software. Na een sterke groeiperiode komt het bedrijf in de barstende dotcom bubbel terecht en ontsnapt het aan het faillissement. Zowel bij Real Software als bij PearlChain botste Hageman met zijn eigen aandeelhouders. Nu heeft Soudal vanaf het begin de meerderheid in het nieuwe Adaptive.

Bij Soudal is men karig met commentaar wanneer het gaat om Adaptive. Over het verleden van Rudy Hageman wil men in Turnhout op de hoofdzetel van Soudal weinig kwijt. ‘PearlChain heeft de boeken neergelegd door omstandigheden die wij begrijpen maar waar we geen commentaar op hebben.’ zo zegt Jurgen Vandervelden die voor Soudal bestuurder is bij Adaptive net als Dirk Coorevits, de sterke man van de groep. Rudy Hageman is de derde bestuurder van de nieuwe venture. Soudal bereikte voor de doorstart een akkoord met de curator van PearlChain. Adaptive vindt een onderdak bij Soudal maar gaat in het economisch leven verder als onafhankelijk bedrijf. Bedoeling is dat het nieuwe klanten aantrekt die het mogelijk maken op eigen benen verder te gaan.



Zowel de opkomst als de val van Real Software en Hageman werden destijds door de pers van nabij gevolgd. In april 1999 legt Hageman met Real Software 7,1 miljard frank, een kleine 200 miljoen euro, op tafel voor Tava Technologies, een IT-speler met ambitieuze plannen om een topspeler te worden in de Amerikaanse software-markt. Maar snel daarna barst de dotcom bubbel en komt Real Software in zwaar weer terecht. De winstcijfers van het bedrijf stuiken in elkaar. Hageman raakt in onmin met de manager-aandeelhouder Theo Dilissen. Terwijl Hageman en Dilissen elkaar met rechtszaken bestoken, keldert het aandeel op de beurs. Ultiem trekt Dilissen aan het langste eind en wordt Real Software gered. Hageman verdwijnt van het toneel. Dilissen van zijn kant wordt in 2004 nog even voorzitter van de telecomgroep Belgacom.