Pearlchain of de fatale neergang van Rudolf Hageman

Het jaarverslag van Real Software de dato 1999

In 1999, wanneer wij de eerste lijst opmaakten van De Rijkste Belgen, stond ICT-ondernemer Rudolf Hageman op de 16de plaats met een vermogen van 461 miljoen euro. Nu, 20 jaar later, is zijn bedrijf Real Software in Franse handen en vecht Hageman om te overleven met zijn softwarebedrijf Pearlchain.net. Het bedrijf zocht gerechtelijke bescherming tegen zijn schuldeisers. De balans wankelt. De revisor verwerpt de cijfers omdat de boekhouding niet toereikend is. De val van een beursgod.

1997. De Brusselse beurs boomt. Internet is nieuw en verleidt de beleggers. Op dat moment introduceert Rudolf, Rudy voor de vrienden, Hageman zijn bedrijf Real Software op de beurs. De beleggers happen massaal toe. Er worden 12 keer meer aandelen gevraagd dan het beloftevolle Antwerpse IT-bedrijf naar de markt brengt. De twee daarop volgende jaren klimt de beurswaarde van Real Software van zowat 60 miljoen naar bijna 2 miljard euro. Hageman controleert 41 % van het bedrijf.



Hageman realiseert snel en succesvol een aantal kleinere overnames. Maar dan valt zijn oog op de Verenigde Staten. Hij vertrekt richting New York waar hij een permanente suite huurt in het duurste hotel aan de voet van Central Park. In april 1999 legt Real Software 7,1 miljard frank, een kleine 200 miljoen euro, op tafel voor Tava Technologies, een IT-speler met ambitieuze plannen om een topspeler te worden in de Amerikaanse software-markt. Maar de tijden keren zich tegen Hageman. De dotcombubbel op de Amerikaanse high tech aandelenmarkt Nasdaq vertoont zijn eerste barsten.

Nog datzelfde jaar wordt wordt Real Software gelauwerd als Onderneming van het Jaar, maar financiële analisten beginnen te twijfelen aan het hoeraverhaal van Hageman. Twee maanden later barst de bom. De winstcijfers van Real Software stuiken in elkaar. De schuldenlast verstikt het bedrijf. Hageman raakt in onmin met de manager-aandeelhouder Theo Dilissen. Terwijl Hageman en Dilissen elkaar met rechtszaken bestoken, keldert het aandeel op de beurs. Real Software wordt in 2007 van de ondergang gered door een fusie met de ICT-groep Dolmen van de familie Colruyt. Later komt het bedrijf in Franse handen.

In 2004 richt Hageman Pearlchain op, een softwarebedrijf dat industriële oplossingen aanbiedt. Maar ook dat verhaal loopt nu fout af. De balans over 2017 wordt pas enkele weken terug neergelegd en zit vol anomaliteiten, toch wanneer we voortgaan op de analyse die de revisor BDO maakt. Zo is de analytische boekhouding niet sluitend en kan er geen waardering worden gezet op de immateriële waarde van het bedrijf die volgens de balans 8 miljoen euro bedraagt. Pearlchain heeft ook een fout gelopen Amerikaans avontuur achter de rug, maar dat Amerikaans filiaal staat nog voor 1 miljoen euro in de boeken. En er is een belangrijk hangend juridisch geschil met een aandeelhouder. Het begrip “déjà vu” is niet ver weg. Pearlchain geniet nu gerechtelijke bescherming tegen zijn schuldeisers tot half september. Er werken een 50-tal mensen bij het bedrijf.

Rudy Hageman hield zijn participatie in Real Software aan via zijn patrimoniumvennootschap Indi. Nu draagt die een overgedragen verlies mee van 45 miljoen euro.