Vic Swerts doet zichzelf Studio 100 cadeau (maar betaalt er wel voor)

Vic Swerts

Gisteren werd de Kempense ondernemer Vic Swerts 80. Hij vierde dat onder meer met een concert in het Soudal auditorium, een onderdeel van het siliconenimperium dat hij uitbouwde. Hij kwam er binnen onder applaus van de 130 gasten. En op de muziek van “Samsonrock”. Dat was een fijne verwijzing van wat later die dag bekend werd: Swerts legde om en bij 85 miljoen euro op tafel om 17 procent te verwerven van het kinder entertainment bedrijf Studio 100. Frank Donck legde daar 40 miljoen euro bij om op zijn beurt 8 procent binnen te halen. Zo is de aangekondigde verkoop van een kwart van Studio 100 sneller dan verwacht een feit. Hans Bourlon en Gert Verhulst, de oprichters van het bedrijf, zijn elk minstens 40 miljoen euro rijker.

Vic Swerts is onder meer Marc Coucke te snel af. Die laatste zag wel enige synergie tussen Studio 100, bekend van onder meer de pretparken Plopsaland, en zijn eigen investeringen in Pairi Daiza, Snowworld en Durbuy. Maar Swerts nam de financier Frank Donck onder de arm en snel legden beiden een overtuigende cheque op de onderhandelingstafel. Swerts is een selfmade ondernemer die met siliconenbedrijf Soudal een miljardenbedrijf uit de grond stampte. Frank Donck beheert het familiefortuin dat destijds is opgebouwd met het zuivelbedrijf Comelco. Hij maakte later carrière binnen de KBC groep waar hij onder meer Jurgen Vandervelden leerde kennen, de schoonzoon van Vic Swerts.



Studio 100 is het bedrijf achter onder meer Plopsaland, Samson en Gert, en nu ook Marie, de dochter van Gert Verhulst, Mega Mindy, Kabouter Plop, Maya de bij en K3. De Antwerpse groep was tot nu in handen van de oprichters Gert Verhulst (33,6%) en Hans Bourlon (33,6%) en van de private-equitypoot van BNP Paribas Fortis (32,5%). Met name de eerste twee aandeelhouders wilden langs de kassa passeren. Swerts neemt via zijn familieholding Jonelinvest een belang van 17 procent en Frank Donck met 3D Investors van 8 procent. Swerts krijgt ook een zitje in de raad van bestuur van Studio 100. Beiden kochten enkel bestaande aandelen over en brengen geen vers kapitaal in. Dat is ook niet nodig. Studio 100 haalt een brutobedrijfswinstmarge van 35 procent op een omzet van 180 miljoen euro. Het bedrijf draagt daarbij relatief weinig schulden.