Marc Coucke aast op kwart van Studio 100

Apotheker-investeerder Marc Coucke is één van de zes geïnteresseerden die een eerste selectieronde heeft overleefd als kandidaat-aandeelhouder van Studio 100 . Zoals bekend hebben de drie aandeelhouders van Studio 100, Hans Bourlon, Gert Verhulst en BNP Paribas, in de herfst van vorig jaar gezegd dat ze elk 8,3 % van hun aandelen verkopen aan een vierde partij. Die kan 25 % van het entertainment bedrijf verwerven. Elke aandeelhouder zal dan een kwart van Studio 100 controleren. Naast Marc Coucke werd ook de tandem Vic Swerts en Frank Donck geselecteerd. Swerts is gekend als oprichter van het silliconenbedrijf Soudal, Frank Donck was ooit voorzitter van Telenet en is nu nog bestuurder bij KBC.



Studio 100 staat voor producten en merknamen zoals Plopsaland, Samson en Gert, Mega Mindy, Kabouter Plop en K3. Volgens de Tijd, die het nieuws brengt, zou 25 procent van het bedrijf 125 tot 150 miljoen euro moeten kosten. Op basis van dat prijskaartje zouden de drie aandeelhouders elk 42 tot 50 miljoen euro cashen. Meer dan tien kandidaten maakten hun interesse bekend. Na een eerste selectie blijven een zestal over, zowel uit binnen- als buitenland. Daar zitten financiële partijen bij, maar dus ook familiale investeerders zoals Coucke, Swerts en Donck.

Studio 100 past in de diversificatie plannen van Coucke in de entertainmentbranche. Nu al controleert hij 30% van het Waalse dierenpark Pairi Daiza en investeert hij fors in het Waalse Durbuy. Op vandaag is hij ook meerderheidsaandeelhouder van de voetbalploeg Anderlecht. Tegenover Coucke staat ondermeer het duo Swerts en Donck. Dat zijn geen onbekenden voor elkaar. Swerts’ schoonzoon en Donck waren allebei een tijdje actief bij Investco, de voorloper van KBC Private Equity. Beide ondernemers zijn ook betrokken bij Opening the Future, een initiatief van de Urbain Vandeurzen rond hersenziekten.