NIEUW – Vlees joint venture van Willy Naessens krijgt kapitaal mee van 43,9 miljoen euro

De neven Depuydt met rechts van hen Veerle en Willy Naessens. (Foto: Fresh Food)

De holding Fresh Food Group krijgt een kapitaal mee van 43,9 miljoen euro. Het startkapitaal van 0,3 miljoen euro werd vorige maand met 43,6 miljoen euro verhoogd, kapitaal dat in geld werd aangebracht door beide aandeelhouders. Fresh Food Group werd in maart dit jaar opgericht en is voor gelijke delen in handen van de bekende aannemer Willy Naessens en de Oostendse neven Kurt en Yves Depuydt. Willy Naessens diversifieerde van de bouwsector naar de vleesindustrie. Zijn bedrijf Franky Fresh Food staat voor distributie van vleeswaren, goed voor om en bij 100 miljoen euro omzet. Met hun bedrijf UpFresh zijn de neven Depuydt net iets groter. Bedoeling is dat de fusie leidt tot een sterker en beter distributienetwerk. Voor Franky Fresh Food wordt Veerle Naessens, dochter van de nu 84-jarige Willy Naessens, bestuurder van Fresh Food Group samen met Dirk Deroose, de CEO van de groep Naessens.

Willy Naessens kocht Franky Fresh Food over in 2007. ‘Een stabiele business om de golven van de bouw uit te vlakken’, vertelde hij daarover. ‘Ik heb twee kinderen, en het idee was twee evenwaardige businesses te bouwen dat ze konden leiden.’ Toch viel die overname in het begin fors tegen. De winst bleef uit. De productie van paté, salami en andere vleeswaren werd stopgezet en de core business werd verlegd naar de distributie voor slagers, traiteurs, delicatessenzaken en zelfstandige supermarkten. Het bedrijf levert kazen, charcuterie, salades, bereide gerechten zoals lasagne en stoverij, sauzen en vers vlees, maar ook droge voeding.De creatie van Fresh Food Group werd bij de groep Depuydt vooraf gegaan door een herstructurering. In 2019 kochten beide neven Depuydt de Luikse distributeur Père Lejeune over van de familie Detry. Die Luikse familie stapte in 2002 voor meerderheid in het kapitaal van Fermette, het vleeswarenbedrijf van de familie Depuydt. Beide neven kochten de familie Detry uit met onder meer de financiële steun van Xavier Dewulf, gekend van de West-Vlaamse energiegroep Power, en van Steven Buyse, directeur bij het durfkapitaalfonds CVC. Fermette werd UpFresh en werd ondergebracht in de holding UpCo, voor 55 % in handen van de familie Depuydt. Voor de fusie met Naessens trok UpCo zijn belang in UpFresh op van 25% tot 100%. De deelnemingen in Aro Fresh Products en Père Lejeune werden opgeslorpt door UpFresh. Het onroerend goed van de vennootschap werd verkocht aan UpREstate NV via een partiële splitsing.

Met de joint venture haalt Franky Fresh Food 250 miljoen euro omzet. De nieuwe fusiegroep zal met 434 medewerkers en zeven vestigingen actief zijn in het hele land. Bedoeling is dat de productie-eenheden onder eigen naam verdergaan. Willy Naessens kon vorig jaar op groepsniveau zijn omzet optrekken van 606 naar 821 miljoen euro. De cash flow, afschrijvingen plus bedrijfswinst, steeg van 50 naar 75 miljoen euro. De nettowinst van de groep verdubbelde van 15 naar 31 miljoen euro. De samenwerking met de groep Depuydt moet de groepsomzet van Naessens boven het miljard trekken. Na forse jaren van groei verwacht de aannemer uit Wortegem-Petegem een moeilijker 2023.