SD Worx moet de verankeraar Gimv in Vlaanderen verankeren

Wereldkampioene Lotte Kopecky, publiek uithangbord van HR dienstenbedrijf SD Worx. (Foto: Belga Images)

Er is een merkwaardig Vlaams financieel dossier in de maak. De HR dienstverleningsgroep SD Worx wordt gepositioneerd als kandidaat overnemer van het belang van 27 % dat de Vlaamse regering aanhoudt in de beursgenoteerde durfkapitalist Gimv. Wie op zoek gaat naar het verband tussen een sociaal secretariaat zoals SD Worx en durfkapitaal, moet kijken naar WorxInvest, de holding die boven SD Worx staat. WorxInvest wordt zelf gecontroleerd door twee stichtingen en groeide uit het vroegere Vlaams Ekonomisch Verbond, het huidige Voka. WorxInvest haalde zelf 300 miljoen euro vers kapitaal op bij de durfkapitalist CVC. WorxInvest stelde zichzelf tot doel durfkapitaal te investeren in Vlaamse bedrijven. De Gimv, voluit Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, van zijn kant werd in 1980 opgericht door de Vlaamse regering met precies datzelfde doel. Het bedrijf ontgroeide echter zijn thuismarkt en werd internationaal actief. Met WorxInvest lijkt de Vlaamse verankering van de Gimv een feit te zijn. Misschien kan WorxInvest via de GIMV ook zichzelf op de beurs plaatsen.

SD Worx is vooral bekend als een hr-groep die de lonen van 5 miljoen werknemers berekent bij 82.000 bedrijven in 26 landen. Bij het grote publiek is de naam wellicht best gekend als sponsor van de wielerploeg van wereldkampioene Lotte Kopecky. Het HR dienstenbedrijf staat voor een omzet die dit jaar het miljard euro zal overstijgen en wordt gewaardeerd op 1,5 miljard euro. De eigenaar WorxInvest wordt gecontroleerd door twee stichtingen, die beiden ledenorganisaties zijn: SD en SD Patrimonium. Die stichtingen hebben 77,5 procent van SD Worx in handen. Hun ambitie is om SD Worx in Vlaanderen te verankeren. Dat was oorspronkelijk ook de ambitie van de Gimv, te zorgen voor Vlaamse verankering van lokale bedrijven. Dat bleek echter een moeilijke opdracht te zijn die op de regionale markt ook niet echt winstgevend was. De Vlaamse regering trok zich beetje bij beetje terug uit de durfkapitalist en liet die een meer liberale koers varen. In oktober maakte ze bekend dat ze een koper zocht voor haar 27 % die ze nog aanhoudt in de Gimv. Die verkoop moet 350 miljoen euro opbrengen.



De Vlaamse regering maakt haar intentie tot verkoop van het Gimv-belang bekend op een moment dat de conjunctuur een neerwaartse trend vertoont. Vraag is hoe diep de crisis nog zal gaan. De meeste signalen wijzen er op dat de vertraging van de groei nog zal doorzetten tot midden volgend jaar. Met name de bouwsector toont verontrustende signalen, ook al met een aantrekkende rente die vastgoedinvesteringen minder aantrekkelijk maakt. Een aantal vermogende groepen en Vlaamse families die industrieel zijn verankerd houden zich dan ook afzijdig uit het Gimv-dossier en kijken toe vanaf de zijlijn. WorxInvest kan dus waarschijnlijk een relatief gunstige prijs bedingen. (Lees verder onder de foto)

(vlnr) SD Worx CEO Kobe Verdonck, voorzitter van de raad van bestuur Filip Dierckx van SD Worx en Steven Buyse van CVC bij het bekendmaken van de deal eerder dit jaar. (Foto: SD Worx)

Belangrijke figuren in dit verhaal zijn onder meer voorzitter Filip Dierckx, Voka-kopstuk Michel Delbaere, Koen Vangerven en Brigitte Boone, allen bestuurder bij WorxInvest. Boone is daarbij ook nog eens bestuurder bij de Gimv waar ze de Vlaamse regering vertegenwoordigt. Voor durfkapitalist CVC is Steven Buyse de belangrijkste figuur.

Gimv beheert een portefeuille die nu 1,6 miljard euro waard is. Dat is een verdubbeling in 11 jaar tijd. In het eerste halfjaar zag het bedrijf die waarde stijgen met 115,7 miljoen euro. 69,8 miljoen euro was gerealiseerde winst afkomstig van de verkoop van enkele deelnemingen. Het was de krant De Standaard die stelde dat er drie partijen geïnteresseerd zijn in de overname van de Gimv-aandelen van de Vlaamse regering maar SD Worx zou best gepositioneerd zijn. SD Worx is net zoals de Gimv logistiek verankerd in Antwerpen, de thuisstad van N-VA-voorzitter en burgemeester Bart De Wever en meteen ook van de Vlaamse N-VA minister-president Jan Jambon. Beide politici onderhouden nauwe banden met Voka en dus met SD Worx eigenaar WorxInvest.