NIEUW – Waterland blinkt gokgroep van Willy Michiels op

Het durfkapitaalfonds Waterland betaalde in 2015 158 miljoen euro voor de overname van de gokactiviteiten van “bingokoning” Willy Michiels. Daarnaast nam het fonds nog eens 16 miljoen euro schulden over. Eén en ander kunnen  we afleiden uit de balansen van de geherstructureerde groep Napoleon Games. We geven toe dat we met ontzag keken naar Waterland dat Napoleon Games “durfde” overnemen. De groep van Willy Michiels was immers een krabbenmand van vennootschappen waarbij gokactiviteiten hand in hand gingen met vastgoed, doorspekt met hier en daar nog wat horeca en kredietactiviteiten. Blijft de vraag of Waterland tevreden kan zijn met waar het nu staat met de gokgroep. Het blijft aankijken tegen zware verliezen.Centraal in de nieuwe structuur staat de holding NGG of voluit Napoleon Games Group. Daaronder staat Napoleon Games Sports. Die controleert op zijn beurt Napoleon Games. Die laatste groepeert de offline gokactiviteiten. Het gaat dan in eerste instantie om de casino’s van Middelkerke en Knokke en 27 speelhallen waarvan het merendeel zich in Vlaanderen situeert. Elke speelhal staat voor een aparte vennootschap. Napoleon Games Sports groepeert dan de groeiende online gokactiviteiten.

Globaal staat de groep voor een omzet van 80 miljoen euro. Maar door de overname sleept ze wel een goodwill mee van 130 miljoen euro die boekhoudkundig moet worden afgeschreven. 20 miljoen daarvan is nu al verdwenen. Dat zorgt er voor dat de groepsbalans van NGG over 2017 werd afgesloten met een verlies van 12 miljoen euro. De bedrijfswinst daarentegen bedroeg 15 miljoen euro. Ondertussen worden nog wat kosten verteerd. Binnen Napoleon Games Sports verhoogde NGG het kapitaal met 25 miljoen euro om daarna 11 miljoen euro verliezen aan te zuiveren. Je zou van minder wat financiële reflux krijgen.

Willy Michiels

Napoleon Games blijkt momenteel in elk geval geen goudmijn te zijn. Het mag duidelijk zijn dat Waterland mikt op de groei van de online gokspelen. Om het een beetje cynisch te stellen, zouden we kunnen zeggen dat het om een gok gaat van Waterland. Het fonds investeert middelen van een aantal kapitaalkrachtige Nederlandse en Belgische ondernemers waaronder Marc Coucke en Filip Balcaen. Het wordt mee geleid door Frank Vlayen. Napoleon Games wordt nu geleid door Tom De Clerq. Na de verkoop aan Waterland ging de nu 81–jarige Willy Michiels definitief rentenieren. Zijn dochter Mieke legt zich met de groep Fico toe op vastgoedpromotie.