NIEUWE MILJARDAIR: De zussen van Strydonck de Burkel

Lorenzo Gatto, zoon van Anita van Strydonck de Burkel. (Foto: RV)

De lijst van Belgische miljardairs heeft er een nieuwe naam bij: de zussen Anita en Colienne van Strydonck de Burkel. Beiden zijn de dochters van Eliane de Spoelberch die was gehuwd met Henri van Strydonck de Burkel, de zoon van de Belgische generaal Victor van Strydonck de Burkel. De zussen zijn vierde generaties erfgenamen van de stichters van de biergigant AB Inbev. Hun vermogen is in België verankerd in de holding Anicom. Maar vorig jaar zijn al die AB Inbev aandelen ondergebracht in de nieuwe Luxemburgse holding Petrusca. En die krijgt een waardering mee van 1,97 miljard euro. Daarmee komt de familie van Strydonck de Burkel meteen op de 19de plaats in onze ranglijst en zijn er nu in totaal 47 Belgische miljardairs.

Binnen de Belgische holding Anicom kwam de waardering van de familie van Strydonck nooit volledig naar boven. Nu blijkt dat Anicom vorig jaar is ondergebracht in de nieuwe Luxemburgse holding Petrusca. Die laatste is zelf ontstaan uit een fusie van de Luxemburgse holdings Aluco en Varel. Met Aluco controleerde Colienne van Strydonck 50 % van Anicom, haar zus Anita deed hetzefde met de holding Varel. Petrusca wordt dan weer geleid door Vincenzo Gatto, de 78-jarige echtgenoot van Anita van Strydock. De bekendste telg van de familie is ongetwijfeld de violist Lorenzo Gatto die in 2009 de tweede laureaat werd van de Koningin Elizabeth wedstrijd.



Moeder Eliane de Spoelberch overleed in 2005 op 100-jarige leeftijd. Haar zus was de meer omstreden Amicie de Spoelberch die via haar huwelijk met de 15 jaar jongere Serviër Luka Bailo voor allerlei erfenisproblemen zorgde met haar AB Inbev aandelen. Het is niet duidelijk of de zussen van Strydock al dan niet behoren tot de vaste kern van aandeelhouders van de biergigant AB Inbev. Drie jaar terug schreef het magazine Trends dat Eliane de Spoelberch uiteindelijk wel aansluiting zou vinden bij de tak Sébastien, een van de drie centrale familiale takken die het Belgische familiale aandeelhouderschap van AB Inbev groeperen. Daarin zitten diverse families. Onder meer een deel van de familie de Spoelberch, maar vooral de families de Mévius en de Pret. In een notariële akte uit april 2001 wordt Eliane vermeld als lid van de stichting, samen met haar twee dochters plus diens echtgenoten en de kinderen. De huidige financiële herschikking in Luxemburg kadert wellicht in de successie regeling van beide zussen. Verder leven beide zussen discreet buiten de media. Van Colienne van Strydonck is enkel bekend dat ze lid is van de vzw ‘Vrienden van de Vijver’ die zich inzet voor het behoud van de vijvers van Elsene. Die vijvers liggen centraal in één van de duurste wijken van de hoofdstad. De voorzitter van de vzw is Gilles Ledure, de directeur van het Flagey gebouw dat uitkijkt op de vijvers van Elsene. Het Flagey gebouw zelf is in handen van Michel Moortgat, bekend van de Duvel brouwerij, en Hubert Bonnet.