De familie Bonnet [343]

Vermogen € 68 000 000
Gekend als Onbekend
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Brussel
Huidige positie 343


Forges de Clabecq, producent in Tubeke van onder meer staalplaten en treinsporen, was decennialang een parel aan de Waalse industriële kroon. Het bedrijf werd in het begin van de 20ste eeuw grootgemaakt door de ondernemers Emile Dessy en Eugène Germeau. Die laatste leidt het bedrijf maar heeft enkel een dochter, Berthe, geboren in 1938. Na de Tweede Wereldoorlog moet de familie Germeau het beleid bij Forges de Clabecq in handen laten van de familie Dessy. Eerst Pierre Dessy, daarna zijn zoon Bernard, worden afgevaardigd bestuurder.

Berthe Germeau is gehuwd met Pierre Bonnet. Ze hebben samen twee kinderen: Hubert en Ingrid. Pierre Bonnet zal Forges de Clabecq nooit loslaten. Begin van de jaren 1970 barst een hevige strijd om de controle los tussen de families Dessy en Bonnet-Germeau. Daarbij worden de grote wapens ingezet. Dessy wordt gesteund door de familie Boël en Albert Frère. Bonnet krijgt de steun van de holding Cobepa onder leiding van Pierre Scohier. Beide groepen houden elkaar in evenwicht maar Dessy behoudt wel de leiding.

Tijdens die turbulente periode slaat het noodlot toe. In 1975 worden in Knokke de 6-jarige Hubert Bonnet en zijn 3-jarige zus Ingrid ontvoert door een Italiaanse gangsterbende. Zonder dat er losgeld wordt betaald, komen ze enkele dagen later ongedeerd vrij. De ontvoerders worden korte tijd later opgepakt door de politie. De hele zaak laat wel diepe sporen na binnen de familie.

Ultiem ontsnapt ook Forges de Clabecq niet aan de mondiale staalcrisis. De vakbondsleider Roberto D’Orazio maakt het bedrijf de inzet van gewelddadig sociaal verzet. In 1997 legt Forges de Clabecq de boeken neer.

Kort na de eeuwwisseling trekken Hubert en Ingrid Bonnet zich discreet terug uit het financiële circuit. Ingrid gaat rentenieren, Hubert verhuist naar het mondaine skioord Verbier in Zwitserland. Hij blijft wel actief in België als vastgoedinvesteerder en kunstliefhebber. Hij beheert hier een portefeuille van om en bij 40 miljoen euro in vastgoed. De familie is ook aandeelhouder van de groep Josi en de holding Cobepa. Die laatste wordt gecontroleerd door de familie de Spoelberch. In 2017 werkt hij samen met Michel Moortgat een overnamebod uit op het Flagey gebouw aan de vijvers van Elsene.