NIEUWKOMER: de familie Gabriëls en de overname van Power

Paul Gabriëls

De familie Gabriëls uit Aalst koopt de energiegroep Power over van de familie Dewulf uit het Westvlaamse Wevelgem. Op die manier ontstaat een groep met een omzet van een half miljard euro en 185 tankstations. Binnen de consolidatiegolf in de sector wordt Gabriëls daarmee een van de grootste onafhankelijke benzine- en mazoutbedrijven van België. De twee bedrijven vullen elkaar geografisch aan. Gabriëls is vooral aanwezig in Oost-Vlaanderen, terwijl het zwaartepunt van Power in West-Vlaanderen en Henegouwen ligt. De familie Dewulf, geadviseerd door de bank Rothschild, was op zoek naar een overnemer. De twee bedrijven kenden elkaar al langer. Zo werken ze onder meer samen inzake het beheer van tankkaarten. De familie Gabriëls komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 26 miljoen euro. U leest hier hun verhaal.

De nieuwe groep wil nu uitbreiden tot 200 tankstations. De sector kampt met zeer kleine winstmarges. Extra toegevoegde waarde moet komen van nevenactiviteiten, zoals het uitbaten van stationswinkels of carwashes. In eerste instantie blijven beide bedrijven hun eigen merknaam behouden. Beiden hebben trouwens hetzelfde groen als huiskleur.



België telde eind 2017 iets meer dan 3.100 tankstations. Naast de grote internationale spelers zoals Total, Q8 en Shell, zijn er nog de onafhankelijke, familiale spelers. Total en Q8 domineren de sector met respectievelijk 530 en 450 stations. Bij de onafhankelijken spant de groep Maes uit Bornem de kroon met 280 stuks.