Familie Gabriëls [654]

Vermogen € 26 117 000
Gekend als Gabriëls en Power
Activiteit Distributie van benzine en mazout
Inplanting Aalst
Huidige positie 654


In 1932 startte Maurice Gabriëls in Erpe-Mere samen met zijn echtgenote een kleinhandel in oliën en vetten. Vandaaruit leverde hij aan de regio’s in en rond Aalst en Oudenaarde. De snelle service van Maurice raakte heel vlug bekend.

Maurice hield de vinger aan de pols: toen in de jaren vijftig mazout als verwarmingsmiddel doorbrak, was hij al volop actief in die distributiesector. Zijn voorraden stookolie, benzine en diesel bewaarde hij in Mere. Met een depotcapaciteit van 2,5 miljoen liter en een eerste benzinestation besefte hij dat zijn kleinhandel definitief was uitgegroeid tot een groothandel.

Dat was het begin. In 1970 werd de eenmanszaak van Maurice een naamloze vennootschap. 2 jaar daarna verhuisde Gabriëls NV met 8 tankwagens en 13 werknemers naar Hofstade-Aalst. Daar kwam een depot vlak naast de rivier de Dender te liggen. Die locatie effende de weg voor aanvoer via scheepvaart. Sinds de jaren 90 staat Gabriëls in het teken van benzinestations. Op verschillende locaties rezen benzinestations uit de grond. Gabriëls introduceerde ook een eigen tankkaart.

In 2010 beschikte Gabriëls over meer dan zeventig benzinestations, waarvan sommige voorzien van een carwash, een wagenpark van 23 tankwagens, een vloot van twee schepen en een depot van 9 miljoen liter. Met de aankoop van twee binnenschepen voor het transport van mazout over water haalde Gabriëls regelmatig de pers. In 2006 kocht Gabriëls zijn eerste schip. De Piraat is in 1961 in Nederland gebouwd. In 1994 werd het in Rupelmonde omgebouwd tot tankschip. Het is 50 meter lang en 6,60 meter breed en heeft een diepgang van drie meter. Het schip legt drie keer per week het traject af tussen Hofstade en de raffinaderijen in Antwerpen. Dat is goed voor 120 vaarten per jaar.

Begin 2019 werd bekend dat Gabriëls de energiegroep Power van de familie Dewulf uit Wevelgem overnam. Daardoor ontstaat een groep met een omzet van een half miljard euro en 185 tankstations. Gabriëls wordt daarmee een van de grootste onafhankelijke benzine- en mazoutbedrijven van België.