Ontmoet Skinny, de tegenpool van Marc Coucke

(Foto: Belga Images)

Marc Coucke is dezer dagen niet meer uit de kranten weg te slaan. Na zijn investeringen in een Italiaanse constructeur van luxejachts en indirect in de pretparken Walibi en Bellewaerde maakte de miljardair nu bekend dat hij met zijn nieuwe groep ‘Padelworld’ tussen de 100 en 200 nieuwe padelvelden wil inrichten. En in het Waalse Durbuy investeert hij samen met zijn zakenpartner Bart Maerten 7 miljoen euro in een nieuwe indoorhal voor indooractiviteiten. Trekpleister van die nieuwe hal moet Skinny worden, het 13 meter lange skelet van een diplodocus die 155 miljoen jaar terug op aarde rondzwierf. Skinny werd 2 jaar terug geveild in Parijs. Hij zou 2,5 miljoen euro opbrengen, zo werd verwacht. Coucke kon hem kopen voor 1 miljoen. Skinny is al lang dood, Coucke is springlevend. In Durbuy staan ze een beetje verward te kijken naar al dat Vlaams financieel geweld. Een inwoner van Durbuy vat het misschien nog best samen: “Coucke is maar één van de investeerders die hier passeerde. Alleen heeft hij meer geld dan de rest.” 

Skinny is voor 90 % compleet. Misschien geldt dat ook een beetje voor Marc Coucke. Die 10 % praat Coucke als volwaardig verkoper er dan wel bij. En die 10 % camoufleert dan wellicht de harde businessplannen die schuil gaan achter elke investering. Want Coucke is een berekend man. Dat moet ook wanneer je met de inzet van pakweg een half miljard euro 10 mensen wil tewerkstellen en ook nog je eigen toekomst en die van je kinderen veilig wil stellen. En Coucke kan ook hard en koel zijn. Ook dat moet om te overleven in de financiële jungle.Coucke richtte Padelworld op via zijn vennootschap ‘Sanglier des Ardennes by Bru’ samen met Michaël Matthijs. Die laatste kan ook al tekenend zijn voor de figuur Marc Coucke. Matthijs is partner van Christophe Trio, de uitbater in Knokke van zowel de beachbar Famouz als de Collins Club, en actief in vermogensbeheer. Knokke, le beau monde, vermogensbeheer en Vlaamse verankering, het past allemaal bij Coucke. In Padelworld bracht Coucke onmiddellijk een terrein van 30 are in Durbuy in, goed voor 200.000 euro, naast nog eens evenveel in speciën.

Terug naar Skinny en de hobby’s van Marc Coucke die het verhaal van Skinny onmiddellijk weet in te vullen. Wie nog zou twijfelen aan het feit dat Skinny uniek is: er zijn op deze wereld meer mensen eigenaar van een ‘Picasso’ dan er bezitter zijn van een vrijwel volledig dinoskelet. “En dit is niet eens het oudste dat ik bezit, zo zegt Coucke. Ik ben gefascineerd door meteorieten en maanstenen, die verzamel ik ook. De oudste die ik heb, is 7,8 miljard jaar oud. Toen bestond de aarde nog niet.” Tenslotte nog een detail, Marc Coucke wil drie dino skeletten. Terwijl Skinny een planteneter is met een klein kopje en een grote staart, wil hij ook nog een kleine planteneter met schubben én een vleeseter met klein lijf, grote kop en straffe kaken. Ook dat is Marc Coucke.