Ook Rijkste Belg de Spoelberch actief in Panama

AB Inbev 01Ook de Rijkste Belg, de adellijke familie de Spoelberch, duikt op in de Panama Papers. de Spoelberch is meteen ook één van de belangrijkste aandeelhouder van de biergigant AB InBev. Afstammelingen van de bierfamilie verscholen achter schermbedrijven, zo schrijft de Tijd. Ze hebben nietszeggende namen zoals Retro Marketing Corp., Rolph Marketing Corp., Greyberg Holdings en Artistissimo Corp. Allemaal aangekocht via tussenpersonen in Zwitserland en Luxemburg.De constructie in Panama werd opgezet via het Zwitserse financieel advieskantoor Hirsch & Cie. Op 18 januari 2008 bestelt die via een eenvoudige e-mail twee Panamese spookbedrijven bij leverancier Mossack Fonseca. Opdrachtgever: Rodolphe de Spoelberch, met adres in Brussel, zo leren de uitgelekte mails. De 58-jarige burggraaf Rodolphe de Spoelberch zetelt in belangrijke familiale investeringsholdings van de AB InBev-familie.

Hoewel de Spoelberch in april 2008 officieel wordt aangesteld als ‘directeur’ van de twee Panamese spookbedrijven, zijn het stromannen in Panama die alle plichtplegingen en formaliteiten op zich nemen. Het officiële adres van de twee firma’s is dat van de hoofdzetel van leverancier Mossack Fonseca: Mossfon Building, 2nd floor, East 54th Street, Panama. De verslagen van de officiële vergaderingen van de bedrijven vermelden alleen stromannen als aanwezige directeurs. Belangrijk is dat de Spoelberch de aandelen van de spookbedrijven zelf in handen heeft.

Ook andere familieleden zijn betrokken in gelijkaardige constructies, aldus de Tijd die de dertigers Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch noemt, zonen van Luka Bailo, die in 2001 trouwde met Alice de Spoelberch. De firma Artistissimo Corp. met nummer 62153 wordt voor hen aangekocht. Op 11 oktober 2011 worden Alexis en Patrice directeur van het bedrijf, samen met Unique Management Inc. uit de Seychellen. De familie de Spoelberch hult zich traditioneel in stilzwijgen. De persdienst van AB Inbev benadrukt wel dat dit gaat over personen, niet over de biergroep zelf. De BBI startte eerder al een onderzoek op naar de familie de Spoelberch.

De krant De Tijd zegt morgen nieuwe namen te noemen van families die in de Top 100 staan van de ranglijst van De Rijkste Belgen.