(Opnieuw) Superdividend van 16 miljoen euro voor familie Boone

Lotus Bakeries CEO Jan Boone. (Foto: RV)

De speculoosgroep Lotus Bakeries zet opnieuw een recordjaar neer. De omzet van de groep steeg met 13 procent tot 750 miljoen euro. De bedrijfscashflow groeide van 167 naar 185 miljoen euro terwijl de nettowinst opliep van 86 naar 93 miljoen euro. De aandeelhouders, voor 50 % de familie Boone, besliste daarop het dividend te verhogen van 35,5 naar 40 euro per aandeel. De familie Boone incasseert daarmee een bruto dividend van 16,3 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg dat dividend voor de familie nog 20 miljoen euro. Maar ondertussen verkocht de meerderheidsaandeelhouder 9 % van zijn Lotus aandelen. Die verkoop was goed voor een opbrengst van 326 miljoen euro.

Vooral de speculoos-productie Lotus Biscoff blijft een belangrijke pilaar onder de groei van het bedrijf. In 2021 werd er een stijging met 15 procent opgetekend. Onder meer in de grote consumentenmarkten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Zuid-Korea, Duitsland, Spanje, Italië, Canada en Australië kwam de groei boven de 10 procent uit. Een andere afdeling die goede cijfers kan voorleggen is die van de gezonde repen: Lotus Natural Foods kende een omzetgroei van 20 procent.



De sneller dan verwachte groei van Lotus Biscoff zet het bedrijf ertoe aan om dit jaar verder investeren in België en in de VS. In ons land zal in het derde kwartaal van 2022 een tweede deegbereidingskamer en een nieuwe Biscoff Sandwich Cookie-lijn in gebruik worden genomen. In de VS wordt de capaciteit verdubbeld met twee nieuwe Lotus Biscoff-productielijnen. In totaal is 100 miljoen euro voorzien voor de investeringen.