Over het grote voetbalgeld en Belgisch “amateurvoetbal”

De 20 grootste voetbalclubs wereldwijd staan samen voor een omzetcijfer van 8,3 miljard euro. Op nummer één staat Real Madrid, goed voor 750 miljoen euro omzet. Daarmee is de Spaanse ploeg in volume een stuk grotere dan pakweg de speculoosproducent Lotus Bakeries of de bioscoopgroep Kinepolis. En die laatste heeft wereldwijd nochtans meer theaters dan Real Madrid die het op één stadion doet. Op de 20ste plaats van de ranglijst die wordt opgemaakt door de groep Deloitte staat het Britse West Ham United, goed voor 197 miljoen euro. Daarmee vergeleken lijkt het Belgisch voetbal op amateursport. Anderlecht staat voor een omzet van 60 miljoen euro. AA Gent haalt amper 26 miljoen, Genk 20 miljoen.De omzetcijfers die Deloitte verzamelt, houden geen rekening met transfers van spelers. De omzet komt uit ticketverkoop, tv-rechten en commerciële acties. Na Real Madrid volgen Barcelona met 690 miljoen euro en Manchester United, goed voor 666 miljoen euro. Bayern München staat op 4 met 629 miljoen euro. In België maken de kleine ploegen zelfs geen omzetcijfers bekend. De grote ploegen zien hun omzet stranden tussen de 20 en 40 miljoen euro, zonder transfers dus.

“European football remains a bull market”

Negen van de 20 topploegen zijn Brits, gevolgd door Italië met 4 ploegen en dan Spanje en Duitsland, elk goed voor drie ploegen. Frankrijk sluit de lijst met één ploeg, Paris Saint Germain op de zesde plaats. Samen vormen die competities de “big five”. “European football remains a bull market.” zegt Dan Jones, partner bij de Sports Business Group van Deloitte. Die markt groeit elk jaar in omzet, nu met 450 miljoen euro. Ook voor dit seizoen worden opnieuw groeicijfers verwacht. Maar wellicht niet in België. Hier moeten we nog afrekenen met matchfixing en ontransparante gokbedrijven.

Deloitte deed ook een oefening, op zoek naar potentiële ploegen buiten de “big five” competities. Ze combineren dan het succes van die ploegen inzake omzet, aanhangers op digitale media (Facebook, twitter en Instagram) en UEFA-prestaties. Ook hier vinden we geen Belgische ploegen terug. Wel onder meer Ajax (Nederland), Bazel (Zwitserland), Sint-Petersburg (Rusland) en Besiktas (Turkije).