Philip Cracco toetert zichzelf opnieuw de media in

De extraverte West-Vlaamse ondernemer en investeerder Philip Cracco doet er alles aan om zijn nieuw opgericht uitzendkantoor Jobfixers in de media te krijgen. Binnenkort opent in Roeselare het eerste Jobfixers Madammen kantoor. Er zullen daar enkel vrouwen aan interim werk worden geholpen. De gevel van het kantoor wordt roze geverfd. De stunt van het bedrijf stuit op heel wat kritiek, zowel juridisch als ethisch. Cracco laat het niet aan zijn koude kleren komen. Eerder al stuntte hij met een beursstand waar dames topless serveerden. Het is duidelijk, bij Cracco heiligt het doel alle middelen.Cracco kwam bij VTM uitleggen dat hij zeker geen vrouwen discrimeert, integendeel. “Wij helpen meer vrouwen aan werk, zegt hij, dat is dus eigenlijk positieve discriminatie.” Lieven Bonamie, zijn operationele directeur vult aan: “We merken dat we 70 procent mannen tewerkstellen. We willen die ongelijkheid recht trekken. Daarom beginnen we nu met een netwerk dat enkel vrouwen zal begeleiden, vooral naar jobs in de industrie, want de bouw is sowieso een mannensector. In dat Madammen-kantoor zullen ook alleen vrouwen werken.”

“Volgens Europese rechtspraak mag je op geen enkele manier een geslacht uitsluiten van deelname aan een selectieprocedure.”

“Roze muren? Het is een stereotiep beeld waar ik niets wil mee te maken hebben.” reageert Annelies d’Espallier, Vlaams ombudsvrouw gender. “We willen precies dit soort stereotypen overstijgen door mannen en vrouwen gelijk te stellen.” Ook bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen klinkt er kritiek. “De wetgeving rond uitzendarbeid is erg complex.”, zegt Liesbet Stevens. “Maar Jobfixers begeeft zich hier minstens op glad ijs. Een uitzendkantoor moet beantwoorden aan de Genderwet, en daarin staan géén uitzonderingen voor specifieke situaties. Positieve acties mogen dus eigenlijk niet op vlak van arbeidscontracten. Volgens Europese rechtspraak mag je op geen enkele manier een geslacht uitsluiten van deelname aan een selectieprocedure.”

Jobfixers bestaat sinds juli 2017 en telt nu al 69 kantoren met 150 personeelsleden in Vlaanderen. Maar het bedrijf lijkt te starten op het moment dat de opwaartse conjunctuur in de interimsector net voorbij lijkt. Sommigen zien in de interimsector een barometer voor de economische conjunctuur. Die conjunctuur zou dan ook zijn hoogtepunt naderen om daarna om te slaan. Als dat zo is, komt Cracco met zijn jongste investering net een fractie te laat.