Pieter Bourgeois wordt de baas van een (relatief financieel gezond) Alychlo

Pieter Bourgeois (Foto: Alychlo)

Alychlo, het investeringsvehikel van Marc Coucke, krijgt een eigen CEO. Het gaat om de 45-jarige Pieter Bourgeois, de zoon van voormalig Vlaams N-VA minister-president Geert Bourgeois en al jaren de rechterhand van Coucke. Hij bekleedt een slordige 35 bestuurdersmandaten waaronder alle belangrijke participaties van Alychlo. Het gaat dan onder meer om het bouwbedrijf Versluys, de vastgoedvennootschappen Are, alle vennootschappen uit Durbuy en de meer recente investeringen in waterbehandelaar Ekopak en zonnepanelen specialist Energyvision. Alles bij elkaar krijgt Bourgeois de leiding over een financiële holding die in relatief goede doen is. Een financiële sterkte analyse van de bedrijven waarin Bourgeois bestuurder is, levert een 8 op 10 op. Het zwakste punt in de constructie, wat Bourgeois betreft, zijn de horeca activiteiten in Durbuy.

We maakten de berekening van de financiële sterkte aan de hand van de sterkte indicatoren die we terugvinden op de website van bizzy.org. Hoe hoger de score, hoe beter de financiële situatie van de onderneming en hoe kleiner de kans op een faillissement. Ondernemingen met een hogere score hebben doorgaans aanzienlijk minder schulden, zijn winstgevender en meer liquide. Deze helikoptervisie leert dat Alychlo in de Bourgeois vennootschappen over de hele lijn behoorlijk scoort. Enkel een aantal overgenomen vennootschappen uit Durbuy zoals La ferme au Chêne, Jean de Bohème en het Sporthotel doen het minder goed. Het bevestigt dat horeca één van de moeilijkste sectoren blijft. Daarbij moet worden opgemerkt dat Bourgeois geen bestuurder is van de voetbalploeg Anderlecht, met 50 miljoen euro verlies één van de mindere dossiers van Coucke. Ondanks het verlies van bijna 250 miljoen euro volgend op het Omega Pharma vs Perigo dossier, blijft de balans van Alychlo stevig staan in de laatst beschikbare balans over het boekjaar 2020. (Lees verder onder de foto)Een selfie die Pieter Bourgeois maakte met zijn echtgenote, op bezoek in het Vlaams Parlement waar zijn vader destijds als minister-president regelmatig werd ondervraagd.

“Om al deze, alsook de toekomstige projecten in goede banen te leiden, is de structuur recent gevoelig versterkt. Bourgeois zal deze aansturen”, zo klinkt het in een persbericht van Alychlo. Pieter Bourgeois is industrieel ingenieur en behaalde ook een MBA aan de Solvay Business School. De zoon van zijn vader zijnde, houdt Pieter Bourgeois wel afstand van de politiek. “”Ik kon eigenlijk altijd over alles praten met papa, alleen mijn liefdesleven hield ik voor mezelf. Dat zal waarschijnlijk onze West-Vlaamse aard zijn. Mannen hebben het daar met elkaar niet te veel over. We praten wel veel over politiek. Ik volg dat van heel dichtbij, omdat het me boeit, net als mijn broer Karel trouwens. Ik ben zelf ook een N-VA’er, maar pas op, dat wil niet zeggen dat wij het altijd honderd procent eens zijn. Af en toe stuur ik mijn vader wel eens een opmerking of wat raad. En als het laat wordt en we zijn alle twee nog aan het werken, mail ik hem wel eens een grapje. Hij vindt het wel leuk dat ik de dingen wat ludiek bekijk.” zo vertelde hij in 2016 aan het magazine Nina in een zeldzaam interview. “Zelf heb ik geen ambitie om in de politiek te gaan. Zeg nooit nooit, maar mijn job is mijn passie en ik heb ook nog een gezin, dus er blijft geen tijd over. Ik zie heel veel gelijkenissen tussen mijn vader en mij. Onze arbeidsethos bijvoorbeeld. Maar er is toch ook een verschil. Ik word nu bijna veertig en op die leeftijd werkte mijn vader nog harder. Ik werk heel hard, maar maak meer tijd vrij voor ontspanning dan hij.”