EnergyVision: de wederopstanding van Maarten Michielssens (met hulp van Marc Coucke) (en Karel De Gucht)

Maarten Michielssens (Foto: Belga Images)

Marc Coucke investeert met zijn holding Alychlo 20 miljoen euro in het zonnepanelenbedrijf EnergyVision. Met de verse financiële middelen wil het jonge bedrijf uitgroeien tot een marktleider in de plaatsing en exploitatie van laadpalen voor elektrische wagens. CEO en oprichter van EnergyVision is Maarten Michielssens. En die legde al een opmerkelijk parcours af. Gestart als sportjournalist voor het Laatste Nieuws moest hij ontslag nemen na een artikelenserie over dopinggebruik in de wielerploeg van Patrick Lefevere. Die eiste voor de rechtbank een schadevergoeding van 500.000 euro. In de nasleep van het dossier werd Michielssens er van beticht de mailbox van mediamagnaat Christian Van Thillo te hebben gekraakt. Al snel na zijn vertrek bij Het Laatste Nieuws, stapte Michielssens in het bedrijf EcoNation. Dit innovatieve bedrijf installeert intelligente zonnekoepels die lichtinval optimaliseren. Maar daar vertrok hij na een geschil met de aandeelhouders. Nu breekt hij door met het snelgroeiende EnergyVision. In 2018 werd de onderneemster Conny Vandendriessche onafhankelijk bestuurder van het bedrijf samen met voormalig Europees commissaris Karel De Gucht.

EnergyVision werd opgericht in 2014 door de nu 38-jarige Michielssens en Hassan Mourhit. Het is actief in België, Marokko en China. De groep plaatst jaarlijks naar eigen zeggen meer dan 400.000 zonnepanelen. Duidelijk is dat het bedrijf snel groeit. In 2020 haalde het een omzet van 38 miljoen euro tegenover 20 miljoen het jaar voordien. Met een operationele cash flow van 8,6 miljoen was het goed voor een nettowinst van 4,4 miljoen euro.



Het bijzondere aan EnergyVision is dat het de zonnepanelen gratis installeert bij particulieren en kmo’s en het risico op zich neemt. De klanten betalen vervolgens minder voor hun elektriciteit dan gangbaar is. Michielssens werkt daarbij verder op de ervaring die hij opdeed bij EcoNation, het bedrijf dat slimme lichtkoepels plaatst die meer licht binnenlaten. “Een gewoon dakraam kost 500 euro.”, vertelde Mischielssens daarover. “Een dakraam van EcoNation kost 1.500 euro. Het gewone dakraam levert niets op, het EcoNation-dakraam bespaart in drie jaar 3.000 euro aan energie. Toch zegt de klant: 1.500 euro is te veel. De extra kosten blijven een barrière”, gaat hij verder. “Daarom verwijderden we de barrière en zeiden aan de klant: u hoeft niets te investeren. Wij betalen en installeren het dakraam. Maar van de 3.000 die u de komende drie jaar bespaart, gaat 2.000 euro naar ons. De klant is tevreden: hij bespaart 1.000 euro zonder iets te doen. Wij zijn tevreden omdat we 2.000 euro verdienen in plaats van 1.500. Het bleek een hit te zijn: plotseling kwamen er aanvragen binnen. We wonnen prijzen van de Stad Gent, Bloomberg, het World Economic Forum, de Europese Commissie en zelfs de Verenigde Naties.”

Die band met de Europese Commissie werd in 2018 verankerd wanneer Karel de Gucht bestuurder werd van EnergyVision. Net als Accent-oprichtster Conny Vandendriessche die ondertussen al vertrokken is uit de raad van bestuur. Ook Pieter Bourgeois, rechterhand van Marc Coucke werd bestuurder. Dat vertaalt zich dus nu in een belangrijke investering van Coucke in het bedrijf.