Christian Van Thillo op weg om mediakeizer van België te worden

Christian Van Thillo (Foto: Belga Images)

Zo marktdominant mediabaas Christian Van Thillo is in Vlaanderen en Nederland, zo afwezig is hij in Franstalige België. Daar lijkt nu verandering in te komen met RTL Belgium. DPG Media, het bedrijf van Van Thillo, staat op het punt om samen met de Brusselse groep Rossel/Le Soir van de familie Hurbain 200 tot 250 miljoen euro op tafel te leggen om de controle te verwerven over RTL Belgium. Voor Van Thillo opent dat meteen ook de weg naar de creatie van een audiovisuele nationale reclameregie. Het commerciële station RTL TV komt dan naast VTM te staan en Q Music krijgt dan het gezelschap van de dolfijn van radio Contact. Telecom operator en SBS eigenaar Telenet was concurrent van Van Thillo in de race om RTL Belgium. Maar Telenet haakte af om zich te concentreren op de overname van de Waalse kabeloperator VOO. Ondertussen rijzen nu al speculaties op over een mogelijke fusie van de Vlaamse Telenet SBS-omroepen met DPG en Van Thillo.

De toenadering tussen Vlaamse en Waalse mediagroepen is in België altijd een moeilijk punt geweest, niet in het minst vanwege de politiek uiteenlopende communautaire belangen die het medialandschap overschaduwen. Het bestaan van Belgische mediagroepen beperkte zich tot operationele samenwerkingen binnen bepaalde, kleine doelgroepen in het medialandschap. Wellicht komt daar met RTL Belgium nu verandering is. Van Thillo is éénduidig marktleider in Vlaanderen over alle media heen en marktleider in Nederland inzake kranten en print. Rossel van de familie Hurbain is de sterkte mediagroep in Brussel en Wallonië met duidelijke verankering in Frankrijk. De Duitse moedergroep RTL houdt inzake RTL Belgium nog een mogelijk tegenbod achter de hand van de mediafamilie Le Hodey (La Libre Belgique, La Dernière Heure), aartsvijand van Hurbain, samen met de Griekse groep Antenna van de familie Kyriakou maar dat lijkt eerder een verplichte oefening om de spanning er in te houden.



Nog opmerkelijk is dat de Amerikaanse kabeloperator Telenet zich eveneens profileerde in het dossier van RTL Belgium. En hier komt de Franstalige nieuwszender LN 24 even in beeld. Die werd op poten gezet door de staatsbank Belfius en de bouwgroep Besix, mee aangestuurd door Johan Beerlandt. Die laatste distantieerde zich een tijd terug van het verlieslatende LN 24 en wist de omroep af te wentelen op de Waalse politieke wereld met de financiële intrede van een Waalse en een Brusselse overheidsfinancier. In zijn bod op RTL Belgium zei Telenet dat ze bereid waren LN 24 een Vlaamse tv-kanaal te bieden via de groep SBS. Op die manier creëerde Telenet goodwill bij de Waalse politieke wereld, goodwill die ze nu opnieuw kunnen gebruiken nu zich allen nog focussen op de overname van het Waalse kabelbedrijf VOO, tot op vandaag nog in handen van de politiek gevallen Waalse intercommunale Nethys.

Het momenteel nog voorwaardelijk succes van Van Thillo in België staat in contract met zijn positie in Nederland. Daar bood hij op de overname van de tv-belangen van RTL Nederland, in de hoop zijn Nederlands kranten- en radio imperium te kunnen bekronen met televisie. Maar RTL koos er ultiem voor hun Nederlandse omroepen niet te verkopen maar te fuseren met Talpa Media van de Nederlandse mediatycoon John De Mol. Dus in plaats van een overname krijgt Van Thillo er een sterkere concurrent bij.